České volejbalistky poprvé postoupily do prestižní Ligy národů.

České volejbalistky poprvé postoupily do prestižní Ligy národů.

Češky vyhrály Challenger Cup na třetí pokus. Před pěti lety v Peru podlehly ve finále Kanadě 2:3, v roce 2022 vypadly ve čtvrtfinále s Belgií. Dnes na Filipínách udělaly poslední krok: Portoriko přehrály po setech 25:23, 25:20, 18:25 a 25:18. Český tým zvládl klíčovou dramatickou koncovku prvního setu a pak přestál i vývoj třetí sady, který nešel podle jeho představ.

Po stříbru v ostravském finále Evropské ligy české volejbalistky vyhrály na Filipínách tři zápasy ve třech dnech. Ve všech měly převahu a dlouho i dnes proti Portoriku. Od jejich vedení 18:12 se ale soupeři povedla šestibodová série, k níž pomohla i teprve čtrnáctiletá univerzálka Decelise Championová. Střídáním se snažil zastavit nápor Portoričanek na chvíli i kouč Jannis Atanasopulos. Koncovku nakonec Češky bravurně zvládly, set zakončila útočící Gabriela Orvošová.

I po změně stran se českému týmu dařilo a žádné komplikace nedovolil. Pak se ale začaly prosazovat soupeřky přes oba kůly, Češkám se nedařilo dobře časovat i sestavit blok a od stavu 11:11 už se marně snažily zastavit rozjeté soupeřky.

V rozhodující sadě tým podržela nejzkušenější opora Helena Havelková, jež právě v Portoriku prožila ligovou sezonu. Dvakrát blokem zastavila nejlepší hráčku soupeře Grace Lópezovou, navíc spolehlivě útočila a koncovku vzala do své režie Orvošová. Ta zakončila finálový zápas s 25 body. Kapitánka a autorka posledního bodu Michaela Mlejnková skórovala osmnáctkrát, Havelková zaznamenala bodů 12.

Challenger Cup volejbalistek, kvalifikace o Ligu národů v Manile:

Finále:

Česko – Portoriko 3:1 (23, 20, -18, 18)

Rozhodčí: Luo Wen-šeng (Čína), Asai (Jap.)

Sestava a body Česka: Valková 1, Havelková 12, Jehlářová 11, Orvošová 25, Mlejnková 18, Koulisiani 5, libera Dostálová/Digrinová – Kneiflová 2, Brancuská 1, Grabovská, Pavlová, Faltínová. Trenér: Atanasopulos.

Nejvíce bodů Portorika: Lópezová 23, Santiagová 18.

O 3. místo:

Vietnam – Belgie 3:1 (23, -23, 20,17),

Další pořadí: 5. Keňa, 6. Švédsko, 7. Filipíny, 8. Argentina.

České volejbalistky dosáhly historického úspěchu, když poprvé postoupily do prestižní Ligy národů. Tento úspěch přišel poté, co vyhrály Challenger Cup na třetí pokus. Před pěti lety prohrály ve finále s Kanadou a v roce 2022 vypadly ve čtvrtfinále s Belgii. Tentokrát však na Filipínách porazily Portoriko ve čtyřech setech 25:23, 25:20, 18:25 a 25:18.

Český tým zvládl klíčovou dramatickou koncovku prvního setu a dokázal se vyrovnat i během třetí sady, která nešla podle jejich plánů. Po stříbru v ostravském finále Evropské ligy se české volejbalistky prezentovaly silnými výkony na Filipínách, kde vyhrály tři zápasy během tří dnů. I proti Portoriku měly dlouho navrch, ale soupeřky se dokázaly vrátit do hry. Český tým však nakonec zvládl rozhodující momenty a set zakončila útočící Gabriela Orvošová.

V rozhodující sadě se prosadila zkušená opora Helena Havelková, která dvakrát zablokovala nejlepší hráčku soupeře Grace Lópeze a spolehlivě útočila. Koncovku pak vzala do svých rukou opět Orvošová, která zaznamenala 25 bodů. Kapitánka týmu Michaela Mlejnková přispěla 18 body a Havelková 12 body.

Výsledky Challenger Cupu volejbalistek v Manile:
– Finále: Česko vs. Portoriko 3:1 (23, 20, -18, 18)
– O 3. místo: Vietnam vs. Belgie 3:1 (23, -23, 20,17)

Další pořadí:
5. Keňa
6. Švédsko
7. Filipíny
8. Argentina

České volejbalistky ukázaly svou sílu a talent a zaslouženě si zajistily místo v prestižní Lize národů. Tento historický úspěch bude jistě motivací pro další úspěchy a posun českého ženského volejbalu na mezinárodní scéně.