Český běžec Novák dosáhl druhého místa, přináší první medaili českým běžcům po deseti letech.

Český běžec Novák dosáhl druhého místa, přináší první medaili českým běžcům po deseti letech.

Český běžec Michal Novák se ve Světovém poháru v lyžování prosadil na stupně vítězů poprvé v kariéře. Tímto výsledkem zajistil první medailové umístění českých běžců na lyžích od listopadu 2013, kdy Lukáš Bauer ve stejném středisku vyhrál.

V ženské kategorii zvítězila na stejné trati švédská lyžařka Moa Ilarová a slaví tak první individuální vítězství ve Světovém poháru v kariéře. Jedinou českou zástupkyní Kateřina Janatová dokončila závod na 25. místě.

Novák se po celý závod pohyboval v čelní skupině se všemi favority a v posledním prudkém stoupání před nájezdem na stadion zaútočil. Ostrým nástupem se ujal vedení, ale v závěrečném finiši nestačil pouze na Jenssena. Sedmadvacetiletý Nor, který se za Novákem ve stoupání vyvezl, vybojoval své první vítězství v SP.

Šestadvacetiletá Ilarová ve finiši uhájila těsný náskok před dvojicí Američanek. Druhá byla o pouhé tři desetiny Jessie Digginsová, třetí Rosie Brennanová zaostala o 1,4 sekundy. Digginsová přitom přišla v posledním kole o hůl a rukavici, ale v patnáctistupňovém mrazu dokázala zabojovat a vrátila se do boje o stupně vítězů.

Janatová se v úvodních kilometrech držela v prvním balíku, ale v závěru třetího kola nedokázala zareagovat na zrychlení a s nejlepšími se neudržela. Ve druhé skupině její manko postupně narůstalo a v závěrečném finiši jí nevyšel útok na umístění v první dvacítce. Na 25. místě ztratila na vítězku 2:05,3 minuty.