Český brankář Dostál vyhlášen nováčkem měsíce v NHL

Český brankář Dostál vyhlášen nováčkem měsíce v NHL

Významný úspěch českého hokejového hráče Vítka Vaněčka

Vítězství ve Washingtonu se stalo velkým milníkem v kariéře českého hokejového brankáře Vítka Vaněčka. Tento úspěch se stal prvním oceněním, které si Vaněček připsal od ledna 2021, kdy začal působit ve Washingtonu.

Vaněček odchytal svůj první zápas 15. října, kdy pomohl svému týmu k domácí výhře nad Carolinou s výsledkem 6:3. Následovalo dalších čtyři venkovní zápasy, ve kterých se Vaněček také předvedl v dobrém světle. Bohužel, šest dní po svém debutu nezabránil prohře na ledě Arizony s výsledkem 1:2, přestože zaznamenal 27 zákroků. Poté se však Vaněček třikrát radoval z úspěchu. Při výhře nad Columbusu 3:2 v prodloužení zaznamenal 35 zákroků, při výhře nad Philadelphií 7:4 si připsal 26 zákroků a v pondělí na ledě Pittsburghu, kde nahradil zraněného Johna Gibsona od druhé třetiny, přispěl 33 zákroky k vítězství 4:3.

Vaněček byl draftován týmem Anaheim v roce 2018 ve třetím kole na 85. pozici. V NHL hraje již třetí sezonu a ve 28 zápasech dosáhl celkem na devět vítězství. Jeho průměr inkasovaných gólů na zápas je 3,50 a úspěšnost zákroků činí 90,5 procenta. Vaněček je také bronzovým medailistou z loňského mistrovství světa v Tampere a Helsinkách. Před svým působením v NHL si Vaněček tři roky budoval pozici na farmě v San Diegu v nižší AHL. V současnosti tvoří dvojici s Gibsonem a z pěti výher Ducks v novém ročníku vychytal čtyři.

Dalšími kandidáty na ocenění byli americký brankář Joseph Woll z Toronta, kanadští útočníci Ridly Greig z Ottawy a Connor Bedard z Chicaga, který byl letos jedničkou draftu, a americký útočník Bobby Brink z Philadelphie.