Český fotbalový koeficient dosahuje třináctého místa, Plzeň je nejvýdělečnějším týmem v Konferenční lize.

Český fotbalový koeficient dosahuje třináctého místa, Plzeň je nejvýdělečnějším týmem v Konferenční lize.

České kluby se aktuálně nachází v boji o nasazení do přespříštího ročníku pohárových soutěží UEFA. Momentálně se nacházejí na 15. místě, což znamená postup pěti týmů do těchto soutěží. V posledních zápasech čtvrtfinále se dařilo dvěma českým zástupcům. Plzeň ve skupině Evropské konferenční ligy vyhrála v Záhřebu nad Dinamem 1:0 a zvítězila i ve třetím utkání ve skupině. Sparta remizovala doma s Glasgow Rangers bez branek, porážku utrpěla jen Slavia, která podlehla domácímu AS 0:2.

České kluby v minulém kole získaly 0,75 bodu a posunuly se o dvě pozice nahoru. Před čtrnáctým Dánskem mají náskok 0,1 bodu a na patnácté Norsko mají k dobru 0,425 bodu. Srbové se propadli na 16. pozici a na Česko nyní ztrácí 0,525 bodu. Na sedmnáctou Ukrajinu už mají české kluby náskok 1,7 bodu. Na dvanácté Švýcarsko naopak aktuálně ztrácí téměř dva a půl bodu.

Český fotbal má navíc ve hře trojici klubů, zatímco většina konkurentů v boji o patnáctku zůstala po kvalifikaci jen se dvěma zástupci. Výjimkou je devatenácté Řecko, které ve skupinách reprezentují ještě čtyři celky. I tak si ale Česko na jihoevropskou zemi po čtvrtku nadále udržuje více než dvoubodový náskok.

V hlavní fázi se za vítězství udělují dva body a za remízu jeden. Zisk do žebříčku se pak dělí počtem zástupců daného státu v pohárové sezoně, v českém případě čtyřmi. Další bonusové body se připisují za některé postupy.

Jednoznačně nejúspěšnějším českým týmem sezony je Plzeň, která posbírala již 11,5 bodu. V součtu s kvalifikací to Viktorii řadí na třetí místo v pořadí všech klubů v tomto pohárovém ročníku za istanbulské kluby Galatasaray a Fenerbahce.

Co se týče výdělků v Evropské konferenční lize, je Plzeň jednoznačně nejlepší, s přes 5 850 tisíc eur, tedy přes 144 milionů korun.

Západočeši v devíti zápasech osmkrát zvítězili a jednou remizovali. Slavia si zatím připsala 6,5 bodu a český mistr Sparta pět bodů. Bohemians 1905 vypadli v kvalifikaci hned v úvodu a vyšli naprázdno.

Aktuálně se hraje o nasazení do sezony 2025/26. Pro příští ročník 2024/25 už má Česko jistotu návratu k pěti zástupcům v pohárech. Jen čtyři týmy