Český hokejista v NHL vyvolal kontroverzi svým protestem proti přesunu na nižší soutěž.

Český hokejista v NHL vyvolal kontroverzi svým protestem proti přesunu na nižší soutěž.

David Jiříček se řadí k největším českým hokejovým talentům. Podle online deníku The Athletic je Jiříček ve světové konkurenci 34. nejnadějnějším hokejistou do 23 let. V minulé sezoně patřil Jiříček k nejlepším obráncům farmářské AHL a před touto sezonou byl mezi kandidáty na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL.

Jiříček však nemá jednoduchou cestu ke svému úspěchu. Columbus Blue Jackets, tým, který si ho vybral jako šestého v draftu 2022, s ním nezachází nejlépe. Jiříček často pendluje mezi hlavním týmem a farmou v Clevelandu. Několikrát plnil jen roli nehrajícího náhradníka a nedostával dostatek prostoru na ledě.

Jiříček se veřejně postavil proti tomuto zacházení a prohlásil, že si zaslouží hrát v NHL. V probíhající základní části stihl odehrát 36 zápasů za Columbus, ve kterých nasbíral devět bodů. Nicméně nedostává dostatek prostoru a nehraje přesilovky ani oslabení.

Klub i trenéři vysvětlují, že Jiříček potřebuje zlepšit svou obrannou hru a získat více herní praxe. Proto je farmářská liga pro něj nejlepší volbou. Jiříček se však s tímto názorem nesouhlasí a považuje za správné, aby dostal stejnou šanci jako jeho vrstevníci.

Jiříček momentálně tráví čas na hotelu v Clevelandu, kde nemá byt, a čeká na další příležitost. Je zřejmé, že se cítí frustrovaný z nedostatku prostoru a chce ukázat svůj potenciál v nejlepší lize světa.