Český občan zlepšoval své dovednosti po dobu pěti let v USA a nyní si z peněz na kapesné pořídil auto. Následujícím cílem je Japonsko.

Český občan zlepšoval své dovednosti po dobu pěti let v USA a nyní si z peněz na kapesné pořídil auto. Následujícím cílem je Japonsko.

Kdy a proč jste se vydal do USA?

Když jsem v 18 letech maturoval, tak český baseballový tým vedl americký trenér, který měl v USA svou akademii a občas nabízel našim mladým hráčům možnost spojit v ní studium se sportem. Věděl jsem, že úroveň amerického baseballu je velice dobrá a když jsem dostal tuto lákavou nabídku, tak jsem ji moc rád přijal. Šlo o menší univerzitu v Charlestonu v Jižní Karolíně. Po třech letech jsem pak přešel na univerzitu, kde v třiceti budovách čerpalo vědomosti přes 40 tisíc studentů.

Jak složité byly pro vás první kroky daleko od domova

Byl jsem ještě junior a poprvé jsem delší dobu začal žít sám, takže nebylo snadné se okamžitě všemu novému přizpůsobit. Několik měsíců mi trvalo, než jsem se na všechno plně adaptoval.

Jak se vám dařilo zvládat často velice nesnadnou jazykovou bariéru?

Do Ameriky jsem přijel jen s částečnou znalostí angličtiny. Navíc je něco jiného běžné povídání v Praze a hovořit i o odborných věcech v Jižní Karolíně. Navíc v každém městě se tam mluví jinak, což platí hlavně pro přízvuk. Takže zpočátku se někdy stalo, že jsem vůbec nevěděl, co po mně dotyčný chce. Když jsem však po čase přijel do Prahy, tak mi rodiče se smíchem říkali, že umím líp anglicky než česky.

Jaké studium jste tam absolvoval?

V ekonomii s obchodní příchutí jsem vystudoval bakaláře. Podařilo se mi to i proto, že na obou univerzitách jsem měl zajištěné ubytování i velice kvalitní stravování. Dostával jsem i kapesné a protože většinu času jsem trávil ve škole či na hřišti, tak peníze jsem moc neutrácel. Proto později s finanční pomocí rodičů jsem si koupil i starší auto, které tam mimochodem moc drahé není.

Bylo pro vás tolik důležité?

Zatímco v Praze máme pro dopravu ve městě metro, tramvaje i autobusy, tak v Charlestonu je to jen auto. A protože jsem ho delší dobu neměl, tak mi na přepravu za každého počasí muselo stačit kolo. Proto bylo auto pro mě tak důležité.

Lze říci, že s pětiletým pobytem ve Spojených státech jste plně spokojen?

Určitě! Měl jsem štěstí na skvělé trenéry, kteří vychovali spoustu špičkových hráčů. Moje výkonnost měla stále se zvyšující kvalitu. Něčím výjimečným byly pro mě zápasy, které sledovalo přes 30 tisíc diváků. A ani v nejmenším si nemohu stěžovat na celkové životní podmínky, které jsem měl na obou univerzitách.

A máte už představu, kam by měla vést vaše další cesta

Už v roli profesionála chci získat angažmá do Japonska, které v baseballu patří mezi světovou špičku. Zdá se to být nadějné.

Mohlo by vás zajímat – cyklistky uctily památku Muriel Furrerové:

V rozhovoru s mladým Čechem, který strávil pět let ve Spojených státech amerických, jsme se dozvěděli o jeho zážitcích, výzvách a úspěších během studia a sportovní kariéry v zahraničí.

Kdy a proč jste se vydal do USA?
V osmnácti letech jsem maturitoval a český baseballový tým vedl americký trenér, který měl akademii v USA. Nabídl mi možnost spojit studium se sportem na menší univerzitě v Charlestonu v Jižní Karolíně. Tato nabídka byla pro mě lákavá, protože jsem věděl o vysoké úrovni amerického baseballu.

Jak složité byly pro vás první kroky daleko od domova?
Byl jsem ještě mladý a poprvé jsem začal žít sám, takže to nebylo jednoduché. Trvalo mi několik měsíců, než jsem se plně adaptoval na nové prostředí.

Jak se vám dařilo zvládat často velice nesnadnou jazykovou bariéru?
Přijel jsem do Ameriky s částečnou znalostí angličtiny. Bylo obtížné porozumět různým dialektům a odborné terminologii. Postupně jsem se však zlepšoval a po návratu do Prahy mi rodiče říkali, že mluvím anglicky lépe než česky.

Jaké studium jste tam absolvoval?
Vystudoval jsem bakaláře v oboru ekonomie s obchodní příchutí. Díky ubytování, stravování a finanční podpoře jsem mohl soustředit svou energii na studium i sport.

Bylo pro vás důležité vlastnit auto?
V Charlestonu je doprava převážně autem, a proto jsem si musel pořídit auto, abych se pohyboval po městě. Bylo pro mě klíčové pro zajištění mobility a nezávislosti.

Lze říci, že s pětiletým pobytem ve Spojených státech jste plně spokojen?
Ano, byl jsem spokojený. Měl jsem skvělé trenéry, kteří mi pomohli zdokonalit se a dosáhnout lepších výsledků. Zápasy s velkým počtem diváků byly pro mě nezapomenutelným zážitkem.

A máte už představu, kam by měla vést vaše další cesta?
Mým cílem je získat angažmá v Japonsku, které je ve světovém baseballovém světě velmi prestižní. Věřím, že se mi to podaří.

Takto jsme se dozvěděli o cestě mladého Čecha do USA, o jeho úspěších ve studiu i sportu a o plánech do budoucna.