Český šampion Fuksa získal olympijské zlato, Česko má třetí medaili

Český šampion Fuksa získal olympijské zlato, Česko má třetí medaili

„Jsem teda olympijský vítěz, ne?“ ujišťoval se Fuksa krátce po finiši v televizním rozhovoru. „Takových let čekání tady na to a je to tady. Asi mi to dojde až později,“ svěřoval se.

Jedenatřicetiletý Fuksa ovládl své semifinále, když se bez problémů vyrovnal s nepříjemností v podobě opakovaného startu.

Na mezičase po 250 metrech se držel na druhém místě za Rusem Zacharem Petrovem, startujícím pod hlavičkou nezávislých sportovců.

V polovině trati trojnásobný mistr světa už vedl a i přes znatelné zpomalení v závěru projel cílem jako první.

Ve finále se rodák z Nymburka držel od startu v čele, o vedení se přetahoval s Petrovem.

V polovině kilometrové trati vedl o délku lodě a náskok ještě navyšoval. Cílem projel s přehledem jako první a jako olympijský šampion.

„Šel jsem do toho s tím, že chci vyhrát závod, neřešil jsem, kde jsem. A to se mi povedlo docela suverénně, poslední metry jsem si užíval ten pocit, že si jedu v olympijském finále na první místě. Neuvěřitelný,“ rozplýval se Fuksa.

Na předcházejících dvou olympiádách v Riu de Janeiro a v Tokiu byl pokaždé pátý.

Český veslař Ondřej Fuksa se stal olympijským vítězem ve veslování na letošních olympijských hrách v Paříži. Ve finále závodu jednotlivců na 1000 metrů dokázal suverénně porazit své soupeře a získat zlatou medaili.

Fuksa, jedenadvacetiletý rodák z Nymburka, již v semifinále ukázal svou sílu a odhodlání, když bez problémů postoupil do finále. Ve finále se držel od startu v čele závodu a postupně si vybudoval náskok, který si udržel až do cíle. S jasným vedením projel cílem jako první a slavil titul olympijského šampiona.

Po závodě Fuksa nechal slyšet, že do něj šel s cílem vyhrát a tento cíl mu skutečně vyšel. Pocity ze vítězství popisoval jako neuvěřitelné a nezapomenutelné.

Pro Fuksu to byla již třetí účast na olympijských hrách, přičemž na předchozích dvou olympiádách v Riu de Janeiro a v Tokiu skončil vždy na pátém místě. Letos se mu podařilo překonat své předchozí výkony a stát se olympijským vítězem.

Česká republika tak má díky Ondřeji Fuksovi třetí medaili z letošních olympijských her v Paříži. Fuksa se tak stal hvězdou těchto her a jeho vítězství je důkazem tvrdé práce, odhodlání a talentu, který má tento mladý veslař.