Čeští cyklisté pokračují ve skvělých výkonech na Vueltě: Bittner obsadil páté místo, Vacek drží třetí pozici.

Čeští cyklisté pokračují ve skvělých výkonech na Vueltě: Bittner obsadil páté místo, Vacek drží třetí pozici.

Devětadvacetiletý Van Aert uspěl po 191,5 km v poslední etapě na území Portugalska ve městě Castelo Branco v dlouhém spurtu.

Hvězda týmu Visma-Lease a Bike oplatila porážku Australanovi Cadenu Grovesovi z nedělního finiše a dočkala se prvního vítězství od února.

Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu se dosud na Vueltě posouval pořadím: v sobotní časovce byl třetí, v neděli druhý a získal červený dres, a dnes po devíti etapových triumfech na Tour de France dosáhl na vítězství i na Vueltě.

S několikametrovým odstupem finišoval na pátém místě jeden ze dvou českých debutantů na Grand Tour Bittner a vylepšil o jednu příčku svůj výsledek z druhé etapy.

Druhý muž zahajovací časovky Vacek, který jede v bílém trikotu nejlepšího mladého jezdce, byl dvanáctý.

Díky desetisekundovému bonusu za vítězství zvýšil Van Aert náskok v průběžném pořadí, které však není jeho prioritou, na 13 vteřin.

Druhý zůstal vítěz časovky Brandon McNulty z USA, Vacek je třetí o další dvě sekundy zpět. Van Aert se také dostal do čela bodovací soutěže, v níž Vackovi s Bittnerem patří sedmá a osmá pozice.

Po třídenním portugalském úvodu dorazí v úterý cyklisté do Španělska, kde je čeká 170,5 km dlouhá vrchařská etapa s cílem na kopci mezi městy Plasencia a Pico Villuercas.

Vítěz 79. ročníku Vuelty bude korunován po 3300 kilometrech 8. září v Madridu.

Cyklistický závod Vuelta – 3. etapa (Lousa – Castelo Branco, 191,2 km):

1. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike) 4:40:42, 2. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck), 3. Aberasturi (Šp./Euskaltel-Euskadi), 4. Marit (Belg./Intermarché-Wanty), 5. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL), 6. Strong (N. Zél./Israel-Premier Tech), …12. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Van Aert 10:05:59, 2. McNulty (USA/UAE Team Emirates) -13, 3. M. Vacek -15, 4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -19, 5. Affini (It./Visma-Lease a Bike) -21, 6. Schmid (Švýc./Jayco AlUla) -29, …78. Bittner -1:22.

Český cyklista Wout van Aert pokračuje ve skvělých výkonech na letošní Vueltě. Devětadvacetiletý jezdec týmu Visma-Lease a Bike si připsal vítězství v poslední etapě na území Portugalska ve městě Castelo Branco po 191,5 km dlouhém závodě.

Van Aert se tak vrátil na vítěznou vlnu po delší pauze od února a oplatil porážku Australanovi Cadenu Grovesovi z nedělního finiše. Třetí místo v celkovém pořadí si drží český jezdec Matěj Vacek, který se umístil na dvanácté pozici v této etapě.

Dalším českým jezdcem, který si vedl skvěle, byl debutant na Grand Tour Hugo Bittner, který dojel pátý. Van Aert díky vítězství zvýšil svůj náskok v celkovém pořadí na 13 vteřin.

Po portugalském úvodu se cyklisté přesunou do Španělska, kde je čeká vrchařská etapa s cílem na kopci mezi městy Plasencia a Pico Villuercas. Celková délka letošní Vuelty činí 3300 kilometrů a závěrečný závod se uskuteční v Madridu.

Výsledky 3. etapy Vuelty:
1. Wout van Aert (Belgie) – 4:40:42
2. Caden Groves (Austrálie)
3. Jon Aberasturi (Španělsko)
4. Stanislas Marit (Belgie)
5. Hugo Bittner (Česká republika)
6. Benoit Cosnefroy (Francie)

Celkové pořadí po 3. etapě:
1. Wout van Aert – 10:05:59
2. Brandon McNulty (USA) -13
3. Matěj Vacek (Česká republika) -15
4. Stefan Küng (Švýcarsko) -19
5. Edoardo Affini (Itálie) -21
6. Jannik Steimle (Německo) -29

Sledujte další etapy Vuelty a držte palce českým jezdcům ve skvělých výkonech!