Čeští hráči vedli Boston k vítězství nad Floridou, Zacha exceloval

Čeští hráči vedli Boston k vítězství nad Floridou, Zacha exceloval

Boston Bruins začali svůj zápas prvního kola jarních bojů o Stanley Cup proti Floridě Panthers nevydařeně. V první třetině inkasovali dva góly a prohrávali 0:2. V úvodu druhé části se kontaktní trefou postaral Brad Marchand a ve třetí dvacetiminutovce srovnal Charlie McAvoy po souhře Zachy a Pastrňáka.

Celou akci před vyrovnávacím gólem nastartoval americký obránce McAvoy. V obranném pásmu posunul puk na Zachu, který z první našel rozjetého Pastrňáka, jenž projel skrz útočnou třetinu a vyzval McAvoye k druhému gólu v ročníku.

Obránce Bostonu Pilář svůj tým dvě minuty po své brance nešetrně trefil Olivera Ekmana-Larsona a poslal svůj tým do pětiminutového oslabení. V tom se Bruins ubránili velkému tlaku, z něhož Panthers vyprodukovali sedm střeleckých pokusů a dovedli zápas do prodloužení.

Nastavený čas v 64. minutě ukončil Zacha. Český centr sebral puk v obranném pásmu, zatáhl ho po pravé straně hřiště a střelou zápěstím rozhodl o osmé výhře Bostonu v sezóně. S šesti body za tři góly a tři asistence je brněnský rodák čtvrtým nejproduktivnějším Čechem v NHL.

Dalším českým hráčem, který se představil v NHL, byl Radim Zohorna. V duelu proti Anaheimu překonal gólmana Lukáše Dostála, ale prohru Pittsburghu 3:4 neodvrátil. Anaheim přišel o svou brankářskou jedničku Johna Gibsona, kterého po první třetině za stavu 1:1 vystřídal Dostál a ve zbytku utkání zlikvidoval 33 střeleckých pokusů.

Jediné dvě branky český gólman obdržel na přelomu druhé a třetí části. Nejprve ho prostřelil Jevgenij Malkin a na 3:2 pro Penguins v čase 41:25 zvýšil Zohorna. Český útočník po tlaku Penguins na brankovišti dorazil puk za bezmocného krajana a v pátém zápase v sezóně dal svůj druhý gól.

Anaheim vývoj zápasu zásluhou Masona McTavishe otočil na svou stranu. Dvacetiletý forvard nejprve srovnal na 3:3 a 13 sekund před závěrečnou sirénou v oslabení rozhodl o vítězství Ducks.

Dostál chytal s úspěšností přesahující 94 procenta a dovedl svůj tým ke čtvrté výhře v sezóně. Obránce Radko Gudas odehrál 18 a půl minuty a byl třetím nejvytíženějším hráčem Anaheimu.

V dalších zápasech NHL zvítězili týmy Tampa Bay, Carolina, Vegas, NY Rangers, Dallas, Arizona a Detroit.