Čeští hráči ztratili v koeficientech úspěšnou sezonu. Nastává nová soutěž o umístění v první patnáctce.

Čeští hráči ztratili v koeficientech úspěšnou sezonu. Nastává nová soutěž o umístění v první patnáctce.

České kluby se v poslední sezóně bohužel nedokázaly udržet v elitní patnáctce žebříčku UEFA. Výpočet se totiž počítá z posledních pěti ročníků, takže šestý ročník se z historie vynechává. Pro český fotbal je to bolestná ztráta.

V minulé sezóně se Viktoria Plzeň probojovala až do jara Evropské ligy a Slavia Praha dokonce do čtvrtfinále této soutěže. Celkem z toho bylo 6,5 bodu do žebříčku, které nyní zmizely. Česká vlajka se tak propadla na 18. místo a začíná nový boj o elitní patnáctku.

Přeskočit do jara tři příčky rozhodně není nereálné. Momentálně jsou před českými týmy týmy z Izraele, Dánska a Norska. Na poslední jmenované, které momentálně drží patnáctku, ztrácíme jen něco málo přes bod.

Hra o body je však velmi těžká. Za výhru v předkole je jeden bod, za remízu půl bodu a ve skupinách se body zdvojnásobují. Všechny body se však dělí počtem účastníků. V případě Česka je to čtyřmi.

Aktuální tabulka v boji o první patnáctku vypadá následovně:

15. Norsko – 23,625 bodu

16. Dánsko – 23,200 bodu

17. Izrael – 22,875 bodu

18. ČR – 22,550 bodu

19. Řecko – 20,325 bodu

Sparta Praha má velkou šanci pomoci tlačit Dány za českou vlajku. V předkole Ligy mistrů se totiž utká s dánským týmem FC Kodaň. Její případný postup by tak mohl Dány připravit o naději na bonus za postup do základní skupiny Ligy mistrů, který je čtyřbodový.

Nízké rozestupy mezi týmy naznačují, že v aktuální sezóně bude záležet na každé remíze, ať už v předkolech nebo ve skupinách. České týmy se zatím nemusí bát, co se děje za nimi. Mají více než dvoubodovou ztrátu. Panathinaikos sice v kvalifikaci Ligy mistrů nakročil skvěle, ale veškeré body bude dělit s pátou Slovenskem.

Příští rok bude klíčový i pro příští sezony. Další rok totiž odečítá pouze dva půl body, takže si české týmy mohou pozici v elitní patnáctce ještě upevnit a vylepšit.