Čeští sportovci jsou výjimeční a zaměřují se na získání zlatých medailí. Trenér tvrdí, že ostatní týmy budou chtít porazit Čechy.

Čeští sportovci jsou výjimeční a zaměřují se na získání zlatých medailí. Trenér tvrdí, že ostatní týmy budou chtít porazit Čechy.

Česká baseballová reprezentace se momentálně připravuje na nadcházející kontinentální šampionát, který se koná v České republice. Tým si před devíti lety připsal historicky nejlepší výsledek, když skončil na čtvrtém místě. Letos doufá, že se jim podaří získat cenný kov.

Česká reprezentace nedávno zaujala baseballový svět svou premiérovou účastí na prestižním turnaji World Baseball Classic, kde porazila Čínu a předvedla skvělý výkon proti domácím favoritům Japoncům. Baseball je v Japonsku velmi populární a amatérští hráči, kteří se spojují s civilními zaměstnáními, se tam stali hvězdami. Úspěch českého týmu se promítl i do nadšení fanoušků v Česku, lístky na mistrovství Evropy rychle zmizely a nyní už jich skoro nezbývá.

Trenér českého týmu Pavel Chadim před startem turnaje prohlásil: „Chceme hrát nejen pro lidi na stadionu, ale také zaujmout desetinu národa. Aby milion Čechů vědělo, že se hrál v zahrádkách u nás baseball a my jsme bojovali o první historickou medaili.“ I americká posila Eric Sogard, který do Česka přiletěl poprvé v životě, vyjádřil naději na úspěch: „Zlato je samozřejmě číslo jedna, ale už jenom dostat se mezi první tři a získat medaili je něco, co týmu nikdy neudělal.“

Eric Sogard má české kořeny díky své matce, která v tehdejším Československu vyrůstala do 12 let, než její rodiče emigrovali do USA. Tam si Sogard později zahrál profesionální Major League Baseball. Jeho spoluhráči nemají takové zkušenosti, jsou všichni ryzí amatéři.

Někteří hráči museli ještě ve čtvrtek chodit do práce, když Češi sehráli generálku proti Italům. Kapitán Petr Zýma se od návratu z jarního World Baseball Classic věnoval vylepšování areálu v pražské Krči, kde se mistrovství také bude hrát. „Ti kluci se dostali tak strašně daleko, že jsem na ně hrdý a těším se. Jsem rád, že je teď budu moct sledovat doma a že přijde strašně moc lidí. Ti kluci jsou totiž opravdu výjimeční,“ chválil Čechy legendární oštěpař Jan Železný, jeden z ambasadorů turnaje.

Mistrovství se bude hrát v Brně, Ostravě, Praze, Třebíči a Blansku. Češi odehrají základní skupinu v Ostravě a do čtvrtfinále by se měli přesunout do Brna, kde šampionát vyvrcholí. Dnes od 18 hodin se Chadimovi svěřenci utkají s Rakouskem, dále je ve skupině čeká Řecko a Španělsko. Do čtvrtfiná