Charlton, geniální hráč s neobvyklou přehazovačkou, trpěl demencí na konci svého života.

Charlton, geniální hráč s neobvyklou přehazovačkou, trpěl demencí na konci svého života.

Bobby Charlton – Ikona anglického fotbalu

Bobby Charlton, vlastním jménem Robert Charlton, se narodil 11. října 1937 v hornickém městě Ashington ve Velké Británii. Byl jedním z nejvýznamnějších fotbalistů své doby a jeho jméno je spojeno s mnoha úspěchy jak na klubové, tak na reprezentační úrovni.

Charlton začal svou fotbalovou kariéru v mládežnických týmech bratrů Charltonů, které založil jeho otec. Spolu se svým starším bratrem Jackem hráli za klub Leeds United, kde se Bobby začal prosazovat jako útočník. Postupem času se však stáhl do zálohy, kde se ukázal jako skvělý střelec a tvůrce hry.

Jeho největším úspěchem bylo vítězství Anglie na mistrovství světa v roce 1966. Bobby Charlton byl klíčovou postavou týmu a svými góly a asistencemi přispěl k historickému triumfu anglického fotbalu. O dva roky později pak jako kapitán Manchesteru United zvedl nad hlavu pohár pro vítěze tehdejšího Poháru mistrů evropských zemí.

Rok 1958 se stal klíčovým mezníkem v Charltonově kariéře. Nejprve jen s lehkým zraněním přežil havárii letadla v Mnichově, při které zahynulo 23 lidí včetně osmi hráčů United. Krátce poté se definitivně prosadil do sestavy anglické reprezentace a poprvé oblékl reprezentační dres.

Na mistrovství světa v roce 1958 ve Švédsku se Bobby Charlton nakonec nedostal, ale na následujících třech světových šampionátech nechyběl ani jednou. V roce 1968 se podílel na bronzovém úspěchu Anglie z mistrovství Evropy.

Ve čtvrtfinále mistrovství světa v roce 1970 v Mexiku proti Německu byl Charlton vystřídán trenérem Alfem Ramseyem, aby šetřil síly na semifinále. Nakonec však Němci obrátili skóre a Angličané, kteří obhajovali titul, byli vyřazeni.

V tomto zápase Bobby Charlton ukončil svou reprezentační kariéru, která se zastavila na 49 gólech v 106 utkáních. Později mu byl světový primát v počtu startů odebrán bývalý spoluhráč Bobby Moore, a národní střelecké maximum pak překonal až Wayne Rooney.

Po ukončení kariéry v Manchesteru United, kde odehrál 758 zápasů a vstřelil 249 branek, se Charlton věnoval i jiným aktivitám spojeným s fotbalem. Stal se komentátorem a propagátorem této milované hry. Byl také členem představenstva Manchesteru United a v roce 1994 byl povýšen do šlechtického stavu královnou Alžbětou II.

Bobby Charlton byl nejen vynikajícím hráčem, ale také skvělým člověkem. Jeho popularita mezi fanoušky byla obrov