City porazil Letenští pětigólovou lekcí, Haaland skóroval kung-fu trefou

City porazil Letenští pětigólovou lekcí, Haaland skóroval kung-fu trefou

Pražané prohráli o pět branek poprvé od března, kdy v osmifinále Evropské ligy podlehli jinému anglickému týmu Liverpoolu na jeho stadionu 1:6. V novém formátu Ligy mistrů mají čtyři body za vítězství 3:0 nad Salcburkem a remízu 1:1 ve Stuttgartu. „Citizens“ si polepšili na sedm bodů po úvodní domácí remíze 0:0 s Interem Milánem a triumfu 4:0 na Slovanu Bratislava.

Svěřenci španělského trenéra Pepa Guardioly neprohráli v soutěži 26 utkání za sebou, čímž vytvořili nový rekord, jímž se osamostatnili od městského rivala United. Na Etihad Stadium od září 2018 neprohráli v Lize mistrů dokonce 33 zápasů, čímž vylepšili anglický rekord.

Guardiola udělal oproti nedělní výhře 2:1 ve Wolverhamptonu pět změn v sestavě, nechyběl v ní ale Haaland. Naopak se musel obejít bez zraněných opor Walkera či De Bruyneho.

Právě Foden už po dvou a půl minutách otevřel skóre. Anglický reprezentant prošel kolem Laciho a Kairinena a přízemní střelou na zadní tyč překonal Vindahla. Skóroval také v minulém utkání LM proti Slovanu. V 10. minutě se dánský brankář vyznamenal proti Haalandově hlavičce.

Nadále se podle očekávání hrálo na jednu branku, domácí měli drtivé držení míče. Další příležitost si vypracovali v 26. minutě, stoper Vitík ale po Haalandově hlavičce odvrátil míč do nebezpečí a z následného protiútoku Birmančevičovu přízemní střelu na zadní tyč vytáhl gólman Ortega, který nahradil jedničku Edersona, na roh. V 36. minutě Vindahl zastavil Fodenovu ránu zpoza šestnáctky. V závěru úvodního dějství střelec první branky z podobné pozice minul.

Domácí zvýšili necelé dvě minuty po přestávce, zakončující Aké však při dorážce zahrál rukou, a proto branka neplatila. Další možnost se naskytla Haalandovi, jenže Vindahl jeho hlavičku vyrazil.

Historicky nejlepší střelec norské reprezentace se dočkal v 58. minutě, a to po nevídaném „kung-fu“ zakončení. Savinho se zbavil Ryneše, odcentroval, Haaland zády k brance ve vzduchu nastavil patu a skákavý míč doputoval za Vindahla.

Za dalších šest minut přidal třetí zásah domácích po Nunesově centru Stones, který rozhodl o nedělním triumfu ve Wolverhamptonu. Nepovedenou desetiminutovku hostů završil po rychlé kombinaci střelou k tyči Haaland. V soutěžní sezoně zaznamenal už třináctou trefu.

Navzdory jasnému výsledku zhruba 1700 sparťanských příznivců nepřestalo fandit. Po drtivou většinu zápasu se na jinak ztichlém stadionu starali o atmosféru. V 87. minutě sparťan Preciado ve vápně nedovoleně zastavil Nunese a sám faulovaný hráč z následné penalty stanovil konečný výsledek.

Sparta vyhrála jediný z posledních 19 pohárových duelů s anglickými soupeři, na jejich hřišti nezvítězila od listopadu 1983 podesáté za sebou. V LM ji ještě čekají Brest, Atlético Madrid, Feyenoord Rotterdam, Inter a Leverkusen.

Manchester vyhrál i třetí pohárový zápas s českým týmem, v sezoně 2013/14 dvakrát zdolal v LM Plzeň. Guardiolův tým doma od předloňského prosince neprohrál 51 soutěžních duelů v řadě.

Fotbalová Liga mistrů – 3. kolo:

Manchester City – Sparta Praha 5:0 (1:0)

Branky: 58. a 68. Haaland, 3. Foden, 64. Stones, 88. Nunes z pen. Rozhodčí: Mariani – Bindoni, Tegoni – Di Paolo (video, všichni It.). ŽK: Stones – Preciado.

Manchester: Ortega – Lewis, Stones (74. Dias), Akanji, Aké (74. Gvardiol) – Gündogan (69. Kovačič), Silva (69. McAtee), Nunes – Savinho, Foden – Haaland (81. O’Reilly). Trenér: Guardiola.

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Sörensen – Preciado, Kairinen (88. Solbakken), Laci, Ryneš (88. Wiesner) – Birmančevič (74. Daněk), Haraslín (46. Krasniqi) – Olatunji (60. Rrahmani). Trenér: Friis.

Manchester City porazil Spartu Praha v zápase Ligy mistrů 5:0 a poslal tak jasný signál o své síle. Pražané prohráli poprvé od března, kdy podlehli Liverpoolu v Evropské lize. City si tak polepšil na sedm bodů ve skupině po výhře 3:0 nad Salcburkem a remíze 1:1 ve Stuttgartu.

Tým Pepa Guardioly neprohrál v soutěži 26 zápasů za sebou, což je nový rekord v anglickém fotbale. Na Etihad Stadium neprohrál v Lize mistrů dokonce 33 zápasů, čímž překonal anglický rekord.

V zápase proti Spartě se prosadil mladý talent Phil Foden, který otevřel skóre již ve 3. minutě. Další branky pak přidali Haaland dvakrát, Stones a Nunes z penalty. Největší pozornost však přitáhla kung-fu trefa Haalanda, který se tak stal historicky nejlepším střelcem norské reprezentace.

Navzdory jasnějšímu výsledku se sparťanští fanoušci nevzdali a stále fandili svému týmu. Sparta nevyhrála na hřišti anglického soupeře od roku 1983 a čekají ji ještě zápasy s Brestem, Atléticem Madrid, Feyenoordem, Interem a Leverkusenem.

Manchester City doma neprohrál 51 soutěžních zápasů v řadě, což je skvělý úspěch pro Guardiolův tým. Pro Spartu to byla tvrdá lekce, ale doufáme, že se z toho poučí a předvede lepší výkony v dalších zápasech.