Co je příčinou pádu a jak nás ovlivňuje citát z Batmana? Nečekaný obrat v životě sedmnáctiletého, který lezl na most.

Co je příčinou pádu a jak nás ovlivňuje citát z Batmana? Nečekaný obrat v životě sedmnáctiletého, který lezl na most.

Pavel Bambousek: Od nehody k paralympijskému úspěchu

Před mnoha lety se Pavel Bambousek rozhodl vyzkoušet lezení na mostě s kamarádem. Bohužel, z legrace se stala tragédie, když spadl z výšky deseti metrů. Jeho život se okamžitě změnil a on se ocitl na invalidním vozíku, závislý na berlích.

První rok po nehodě strávil v nemocnici a rehabilitaci, kde se musel naučit žít s novými omezeními. Nicméně, brzy našel svou cestu ke sportu a začal se věnovat lyžování.

Pavel se dozvěděl o disciplíně monoski, která mu umožnila lyžovat i přes své zranění. A tak se rozhodl to zkusit. Už dvacet let se věnuje lyžování a jeho vášeň pro tuto aktivitu stále roste.

Jízda z kopce dolů ho nadchne a naplní ho radostí. „Baví mě ta svoboda pohybu a dynamika. Nehoda mi umožnila splnit sen, kterým byla účast na paralympiádě,“ říká s úsměvem.

Pavel reprezentoval Českou republiku na zimních paralympijských hrách v Koreji v roce 2018 a poté znovu o čtyři roky později v Číně. Ve čtyřech z pěti závodů se umístil mezi elitní dvacítkou.

Paralympionici v disciplíně monoski se obvykle věnují všem disciplínám, nejsou specializovaní pouze na slalom, ale jezdí také super G nebo sjezdy. Nicméně, Pavel raději nemluví o tomto faktu před svou maminkou, která je velmi úzkostlivá. Nechce ji znepokojovat myšlenkami na rychlé sjezdy, aby si nemusela dělat starosti.

Lyžování Pavel kombinuje s golfem, což je zcela odlišná disciplína. „Golf doplňuje lyžování, vyžaduje vytrvalost a dlouhou koncentraci. Kromě fyzické zdatnosti a přesných ran je také důležité umět číst terén, což je klíčové pro volbu správné hole,“ vysvětluje devětatřicetiletý sportovec.

Minulý rok se Pavel oženil a narodila se mu dcera. Přestože má novou rodinu, sport stále zaujímá velkou část jeho života. Letos se zúčastní několika mezinárodních golfových turnajů, například Madrid Open for Disabled Golfers ve Španělsku. Cílem je dosáhnout co nejlepších výsledků. Sport je pro něj skvělou příležitostí, jak se vrátit do běžného života po nehodě nebo nepřízni osudu.

Pavel Bambousek je skvělým příkladem toho, jak se člověk může vyrovnat s těžkými životními situacemi a najít radost a smysl ve sportu. Jeho odhodlání a vášeň jsou inspirací pro nás všechny.