Dacia nebyla nalezena na Měsíci a „Písečný jezdec“ se snaží vyhrát Rallye Dakar

Dacia nebyla nalezena na Měsíci a „Písečný jezdec“ se snaží vyhrát Rallye Dakar

Dacia, známá jako „Popelka“ mezi automobilovými značkami, se chystá na velký úspěch na letošním ročníku Rallye Dakar. Tato slavná soutěž, která se koná každoročně, je známá svou náročností a extrémními podmínkami. Ačkoli Audi, Toyota a Nissan jsou obvykle favority, Dacia se rozhodla ukázat svou sílu a vyhrát.

Dacia Sandrider, jak je projekt nazván, je novým vozem vyvinutým společností Prodive ve spolupráci s koncernem Renault. Francouzi se rozhodli využít značku Dacia jako součást své strategie a diverzifikace PR. Dacia se tak stala důležitou součástí skupiny a již není považována za výrobce levných aut.

Na Rallye Dakar se o úspěch Dacie postarají zkušení jezdci Nasser Al-Attiyah a devítinásobný světový šampion Sébastien Loeb. Al-Attiyah již pětkrát vyhrál tuto soutěž a Loeb je jedním z nejúspěšnějších jezdců v automobilových soutěžích. Loeb však na vítězství na Dakaru stále čeká a letos skončil na třetím místě za vítězným Carlosem Sainzem v Audi.

Dalším jezdcem, který má velkou motivaci, je Katarán Al-Attiyah. Před letošním ročníkem přešel od Toyoty do týmu Prodrive a již dvakrát vyhrál Rallye Dakar. Avšak s novým vozem Prodrive Hunter nebyl zcela spokojen a po deváté etapě musel odstoupit. Nyní se Al-Attiyah s novou vizí a novým navigátorem chystá na další výzvu.

Kromě zkušených jezdců se tým Dacie rozhodl doplnit o mladší generaci. Cristina Gutiérrezová, 32letá španělská jezdkyně, se přidala k týmu ne kvůli žádným genderovým kvótám, ale kvůli svým schopnostem. V lednu vyhrála elitní kategorii bugin Challenge (dříve T3) v Saúdské Arábii a dokázala své kvality.

Před ostrým startem na Rallye Dakar v lednu 2025 bude posádka Dacie Sandrider absolvovat sérii testů. První ostrý start je plánován na Marocké rallye v říjnu tohoto roku. Dacia se tak chystá ukázat svou sílu a bojovat o vítězství na jedné z nejnáročnějších automobilových soutěží světa.