Další útoky na Noskovou: Mladá Češka se vysmívá lidem, kteří ji šikanují.

Další útoky na Noskovou: Mladá Češka se vysmívá lidem, kteří ji šikanují.

Linda Nosková, česká tenistka a čtvrtfinalistka nedávného Australian Open, se opět setkala s nevybíravými útoky a výhrůžkami smrtí. Tentokrát se tak stalo po její prohře v prvním kole turnaje ve Spojených arabských emirátech proti Španělce Sare Sorribesové-Tormové. Jedním z neznámých anonymních uživatelů na Instagramu jí bylo napsáno: „Shnij v pekle, děvko.“

Tato nenávistná zpráva není první, kterou Nosková obdržela. Už v minulosti se s podobnými útoky setkala a některé z nich zveřejnila na svém Instagramu s humorným komentářem. Na tiskové konferenci před vyhlášením ankety Zlatý kanár v Přerově dokonce prohlásila, že ji tyto zprávy nijak neznepokojují a bere je s nadhledem.

Podobnou taktiku volí i další česká tenistka Markéta Vondroušová, která se takto brání proti nenávistným zprávám na sociálních sítích. Sportovní psycholog Michal Šafář vysvětluje, že takový postup může být správnou cestou, protože ukazuje, že se sportovec nebojí a vytáhne problém na světlo. Tím se stává méně hrozivým a vyvolává vlnu solidarity a podpory.

Podle Šafáře je každý, kdo se setká s nenávistnými zprávami, vystaven stresu. Reakce na tyto útoky je však individuální a závisí na každém jednotlivci. Nicméně je třeba určitá psychická odolnost a příprava, aby člověk dokázal tyto útoky zvládat.

Podobně otevřená jako Nosková a Vondroušová byla kdysi i Barbora Strýcová. Ta prozradila, že se jí sázkaři opakovaně vyhrožovali smrtí jak jí samotné, tak i její rodině. Na Wimbledonu v roce 2017 dokonce k ní promluvil muž z řad diváků a vyhrožoval jí, že si ji najde v případě nezdaru.

Podle Šafáře neexistuje žádné logické vysvětlení nebo omluva pro počínání internetových trollů. Ti jsou podle něj pouze přehlídkou lidské ubohosti, frustrace a komplexů.

Jedním z řešení pro sportovce může být omezenější využívání sociálních sítí. Řada profesionálů si dnes najímá jiné lidi na správu svých profilů.

Navzdory nepříjemnostem Linda Nosková zažívá skvělý vstup do sezony. Na Australian Open porazila světovou jedničku Igu Švýcariovou a postoupila do osmifinále. V devatenácti letech je již 31. hráčkou světa. Nyní se chystá na turnaj v katarském Dauhá, kde ji čeká zápas proti Američance Bernardě Peraové.