Data ze světa ukazují, že závody jsou daleko rychlejší než kdy dřív

Data ze světa ukazují, že závody jsou daleko rychlejší než kdy dřív

Chystané zvýšení elektrifikace monopostů formule 1, s rozdělením výkonu 50:50 mezi baterií a spalovacím motorem, vyvolalo obavy o atraktivitu závodů. Podle řady inženýrů totiž hrozí, že jezdci nebudou mít dostatek energie na rovinkách, a budou tak muset podřazovat kvůli dobíjení. Tím pádem by monoposty nedosahovaly tak vysokých maximálních rychlostí jako dnes.

Není se tedy čemu divit, že v předoku panuje skepse ohledně toho, zda je možné dosáhnout lepší aerodynamiky vozů F1, aniž by to snížilo diváckou přitažlivost.

Představitelé F1 a Mezinárodní automobilové federace (FIA) se snaží tento strach mírnit. Podle nich probíhají za zavřenými dveřmi práce na vytvoření takových návrhů, které tyto obavy odstraní.

Proto také technický ředitel formule 1 Pat Symonds nedávno odmítl spekulace, že jsou problémy s pravidly pro konstrukci vozů pro rok 2026. Podle něj je to přesně naopak. Práce, která probíhá v zákulisí, je údajně mnohem pokročilejší ve srovnání se simulacemi, na kterých momentálně pracují jednotlivé týmy.

„Výkonový profil vozu pro rok 2026 v simulaci teď nevypadá příliš odlišně od roku 2023,“ řekl Symonds pro web Motorsport.com. „Takže všechny obavy ohledně dosažení maximální rychlosti na rovince jsou liché.“

Důvody, proč se F1 a FIA cítí tak sebejistě, spočívají v obrovském výpočetním výkonu, který poskytuje CFD simulace podporované silnou výpočetní technologií.

To vše je součástí spolupráce mezi formulí 1 a Amazon Web Services (AWS), která vedla už k předchozí změně pravidel v roce 2022.

Využívání serverů a cloudové infrastruktury americké firmy umožnilo expertům provádět CFD simulace s výkonností srovnatelnou s nejmodernějším superpočítačem – a to za zlomek nákladů.

Jak vysvětluje Symonds, způsob, jakým se věci vyvíjely při tvorbě vozů pro sezonu 2022, mu dává důvěru ve směřování pro rok 2026.

„Pro rok 2022 jsme věděli, že se budeme muset hodně spoléhat na CFD,“ řekl Symonds. „Ano, bylo tam určité napětí, ale upřímně řečeno, problémy s CFD v minulosti nebyly skutečně způsobeny softwarem. Bylo to o množství výpočetního výkonu, kterému mužete věnovat.“

„Museli jsme se učit. Nefunguje to tak, že dostanete software, nainstalujete ho a spustíte. Museli jsme udělat spoustu práce, aby to správně fungovalo. Ale dalo nám to schopnost provádět tyto nesmírně složité modely.