David Pastrňák patří mezi nejvýhodnější hráče, zatímco ostatní čeští hráči zklamali.

David Pastrňák patří mezi nejvýhodnější hráče, zatímco ostatní čeští hráči zklamali.

Platové stropy v NHL jsou klíčovou součástí práce generálních manažerů klubů. Pokud se jim nepodaří správně vyjednat smlouvu s hráčem za výhodnou cenu, mohou zapomenout na zisk Stanley Cupu. Online deník The Athletic nedávno provedl analýzu hodnoty hráčů v porovnání s jejich smlouvami. Použili pokročilé statistiky a model, který vypočítal hodnotu hráčů a porovnal ji s jejich podepsanými kontrakty.

Analýza nezahrnovala všechny hráče, například brankáře, hráče s nováčkovskou smlouvou nebo hráče dlouhodobě zraněné. Někteří hráči na hraně základní sestavy také nebyli zahrnuti. Přesto se jedná o bohaté seznamy.

Z českých hráčů dopadl nejlépe 27letý David Pastrňák. Díky novému osmiletému kontraktu se jeho hodnota zvýšila na 14,2 milionu dolarů. Pastrňák byl jedním ze sedmi hráčů, kteří si vysloužili vyšší cenovku. Na prvním místě se umístil Connor McDavid s hodnotou 17,5 milionu dolarů.

Pastrňákovu smlouvu The Athletic označil jako desátou nejvýhodnější v NHL. Deváté místo obsadil jeho spoluhráč z Bostonu, obránce Charlie McAvoy. Dvojici označili za „nedoceněné superhvězdy“. Díky nim se Boston umístil na výborném čtvrtém místě v lize.

Další čeští hráči z Bostonu také dostali dobré hodnocení. Pavel Zacha získal známku A-, Jakub Zbořil C+ a Jakub Lauko se v seznamu neobjevil. Martin Nečas z Caroliny si vysloužil známku A-, přestože bude pod platovým stropem zabírat pouze tři miliony dolarů.

Další čeští hráči dostali různá hodnocení od B až po D-. Ondřej Palát skončil na posledním místě klubového seznamu. Jeho pětiletá smlouva s New Jersey za šest milionů ročně se ukazuje jako špatný tah, protože jeho výkonnost klesá.

Celkově lze říci, že generální manažéři klubů mají důležitou práci při vyjednávání smluv s hráči. Správná smlouva může přinést klubu výhodu a umožnit mu dosáhnout úspěchu.