Davis Cup je ztracen, Wawrinka se posmíval Piquému a čeští tenisté doufají v úspěšné oživení.

Davis Cup je ztracen, Wawrinka se posmíval Piquému a čeští tenisté doufají v úspěšné oživení.

Trojnásobný grandslamový vítěz Stan Wawrinka zaznamenal prázdné tribuny během svého utkání na letošním finálovém turnaji Davis Cupu. Záběry z tohoto zápasu ukázaly, že divácká kulisa byla tristní a tichá. Wawrinka se na sociální síti vyjádřil k tomuto faktu a označil za viníky bývalou hvězdu fotbalu Gerarda Piquého a Mezinárodní tenisovou federaci (ITF), která nyní Davis Cup organizuje.

Tato změna formátu Davis Cupu proběhla v roce 2018, kdy do soutěže vstoupila společnost Kosmos, kterou vede Gerard Piqué. Kosmos měl za 25 let investovat do Davis Cupu tři miliardy dolarů. Součástí této dohody byla také změna herního formátu, která zrušila tradiční vyřazovací systém a nahradila ho skupinovou fází.

Tato změna byla kritizována a mnozí tvrdili, že Davis Cup je mrtvý. ITF také čelila kritice za své rozhodnutí spolupracovat s Kosmosem. V lednu tohoto roku ITF překvapivě vypověděla smlouvu s Kosmosem a nyní je tento případ před soudem. Kosmos žádá od ITF odškodnění ve výši 50 milionů dolarů.

Piqué se hájil tím, že Kosmos zachránil Davis Cup a že za jeden rok se podařilo zvýšit příjmy soutěže čtyřnásobně. Letos se Davis Cup koná ve Valencii a zápasy se hrají také v Manchesteru, Bologni a Splitu. Do vyřazovací fáze postoupí po dvou týmech z každé skupiny a play off se bude hrát v listopadu ve španělské Málaze.

Český tým vedený kapitánem Jaroslavem Navrátilem má ambice postoupit a potvrdit obrození českého mužského tenisu. Tým čítá hráče jako Jiří Lehečka, Adam Pavlásek, Jiří Macháč a Jakub Menšík. Navrátil věří, že český tenis jde nahoru a že mohou překvapit na letošním Davis Cupu.

Zdroj: https://www.sport.cz/tenis/davisuv-pohar/clanek/1557915-wawrinka-a-fish-zabili-jste-davis-cup-tenisovy-turnaj-se-hraje-pred-prazdnymi-tribunami.html