Dědek se chystá překonat kolos v Petrohradě, Pardubice plánují výstavbu největší arény na světě.

Dědek se chystá překonat kolos v Petrohradě, Pardubice plánují výstavbu největší arény na světě.

Loni v prosinci, kdy od nich dostal pro stavbu zelenou, mluvil o kapacitě 15 tisíc diváků. Dokončena by měla být v srpnu 2027. Uvedl to server sport.cz.

„Prezentovali jsme ekonomické přínosy chystané multifunkční haly pro město. Vychází z kapacity 22 tisíc diváků pro hokej. Celková investice do komplexu budov, který zahrnuje kromě arény malou halu, hotel a parkovací dům, bude 10,5 miliardy korun,“ sdělil Dědek na svém účtu na síti X. V prosinci uvedl cenu osm miliard korun.

Náměstek primátora Pardubic a televizní reportér Jan Hrabal (ANO) na stejné sociální síti zveřejnil plánované rozložení haly. Měla by se skládat ze spodní (7518 míst k sezení, 2207 k stání a 44 pro handicapované), střední (5699 k sezení, 50 k stání a 20 pro handicapované), horní (5512 k sezení a 22 pro handicapované) a VIP tribuny (1224 míst).

„Projekt je to impozantní a termín ambiciózní. Tak držím palce,“ uvedl po prezentaci zastupitel Vít Ulrych (KDU-ČSL). Dědek podle sport.cz počítá, že by se v aréně konalo sto akcí ročně, přičemž na koncerty by se do ní vešlo až 26 tisíc návštěvníků.

Momentálně je největší hokejovou halou na světě aréna v Petrohradu s kapacitou 21.542 diváků a následuje Bell Centre v Montrealu (21.273). Žádná další už nepřesahuje 20.000.

Pardubice plánují postavit největší arénu na světě, která by měla být dokončena v srpnu 2027. Tato multifunkční hala by měla mít kapacitu až 22 tisíc diváků pro hokej a celková investice do komplexu budov, zahrnující kromě arény také malou halu, hotel a parkovací dům, činí 10,5 miliardy korun.

Dědek, který je hlavním iniciátorem tohoto projektu, původně mluvil o kapacitě 15 tisíc diváků, ale nyní se plánuje ještě větší aréna. Náměstek primátora Pardubic Jan Hrabal zveřejnil plánované rozložení haly, která by se skládala ze čtyř tribun – spodní, střední, horní a VIP tribuny.

Tento ambiciózní projekt získal podporu od zastupitele Víta Ulrycha, který nazval projekt impozantním. Dědek odhaduje, že v aréně by se mohlo konat až sto akcí ročně a na koncerty by se do ní vešlo až 26 tisíc návštěvníků.

V současnosti je největší hokejovou halou na světě aréna v Petrohradu s kapacitou 21 542 diváků, následovaná Bell Centre v Montrealu s kapacitou 21 273 diváků. Pardubická aréna by tak překonala tyto dosavadní rekordy a stala by se největší arénou na světě.