Diskvalifikace Čecha byla neoprávněná, což mu nakonec přineslo zlatou medaili díky pomoci soupeře.

Diskvalifikace Čecha byla neoprávněná, což mu nakonec přineslo zlatou medaili díky pomoci soupeře.

Český atlet Vítězslav Dudych se stal vítězem finále půlkařů na Mistrovství Evropy v atletice v čase 1:46,76. Krátce po doběhu však byl diskvalifikován za lehké postrčení Maďara Jánose Kubásiho. Český protest byl nakonec uznán díky pomoci maďarské výpravy a Dudych se vrátil na první místo. Tímto zlatem navázal na svůj loňský titul mezi dorostenci.

Česká výprava na Mistrovství Evropy v atletice v Jeruzalémě získala celkem osm medailí. Kromě zlata Vítězslava Dudycha přidaly bronzové medaile Hana Blažková, Terezie Táborská, Nikola Musilová a Adéla Tkáčová ve štafetě na 4×100 metrů. Česká čtvrtkařská štafeta ve složení Karolína Mitanová, Kateřina Matoušková, Táborská a Lurdes Gloria Manuel také získala bronz a navíc vytvořila národní juniorský rekord časem 3:34,84.

Blízko další české medaile byl také výškař Tomáš Järvinen, který nakonec obsadil čtvrté místo. Celkově se česká výprava umístila na třetím místě v pořadí národů se ziskem tří zlatých, jedné stříbrné a čtyř bronzových medailí.

Kromě Vítězslava Dudycha a obou štafet se o zbývající cenné kovy postarali vítězné běžkyně Manuel (400 m) a Karolína Jarošová (3000 m př.), stříbrní diskař Jan Svozil a Ondřej Gajdoš s Natálií Millerovou, kteří skončili třetí v závodech na 1500 metrů.