Diskvalifikace jedenácti tisíc podvodníků v Mexiku za nečestné chování během maratonu.

Diskvalifikace jedenácti tisíc podvodníků v Mexiku za nečestné chování během maratonu.

Maraton v mexické metropoli se stal terčem kritiky poté, co bylo zjištěno, že někteří závodníci nedodrželi kontrolní body na trase. Podle španělského listu Marca někteří účastníci využili hromadnou dopravu nebo jiná vozidla, aby si zkrátili dlouhou trať dlouhou 42.195 metrů.

Tento maraton se konal již počtvrté a zúčastnilo se ho 30 000 lidí. Organizátoři závodu již v roce 2017 přistoupili k podobné diskvalifikaci, když vyškrtli z výsledkové listiny zhruba 6000 účastníků kvůli nedodržení trasy. O rok později bylo diskvalifikováno „jen“ 3000 běžců.

Mexický maraton získal od roku 2018 zlatou známku Mezinárodní atletické federace. Letošní ročník vyhrál Héctor Garibay z Bolívie s časem 2:08:23 a Celestine Chepchirchir z Keni s časem 2:27:17.

Takovéto porušování pravidel je velmi nešťastné a poškozuje pověst maratonu. Organizátoři by měli přijmout opatření, aby se takové situace již neopakovaly. Kontrolní body na trase by měly být dobře zajištěny a účastníci by měli být přísně kontrolováni, aby se zajistilo dodržení pravidel.

Maraton je velmi náročný závod a vyžaduje od závodníků fyzickou i psychickou přípravu. Porušování pravidel těm, kteří se na závod připravují a dodržují pravidla, bere možnost dosáhnout dobrých výsledků a poškozuje celkovou atmosféru závodu.

Doufejme, že organizátoři maratonu v Mexiku přijmou opatření, která zabrání dalším podobným incidentům a zajistí férový průběh závodu pro všechny účastníky.