Djokovič překonává rekordy po dramatickém třídenním boji o vyřazení.

Djokovič překonává rekordy po dramatickém třídenním boji o vyřazení.

Novak Djokovic, třicetiletý srbský tenista, si vylepšil vlastní rekord a ovládl turnaj v Paříži posedmé. Tímto vítězstvím posunul svůj zisk jubilejní trofeje z Masters na 36 a už jen tři triumfy ho dělí od rovné stovky titulů na okruhu ATP.

V předchozích třech kolech Djokovic vyhrál rekordních 24 grandslamů a vždy potřeboval na postup tři sety. Tentokrát ale nedal bulharskému tenistovi Grigoru Dimitrovovi šanci. První set rozhodl brejkem na 4:3 a ve druhém setu si dvakrát vzal podání bývalého světového trojky.

„Je neuvěřitelné, že jsem dokázal vyhrát po celkem náročných výzvách. Tři dny za sebou jsem byl na pokraji vyřazení,“ divil se Djokovic. „Byl jsem v těch zápasech blízko porážce a nějak jsem dokázal najít extra energii, když to bylo potřeba. Dneska to bylo zpočátku hodně vyrovnané, pak jsem ale viděl, že mu trochu docházela šťáva,“ doplnil Srb.

Dimitrov, který je o dva roky mladší než Djokovic, promarnil šanci na ukončení šestiletého čekání na titul. Díky postupu do finále si ale polepší o tři místa na 14. pozici ve světovém žebříčku, což bude jeho nejlepší umístění od října 2018.

Dimitrov v Paříži vyřadil mimo jiné světovou trojku Daniila Medveděva, šestku Stefanose Tsitsipase a jedenáctku Huberta Hurkacze.

Novak Djokovic si zaslouží uznání za své výkony. „Opravdu doufám, že bude i nadále hrát na tak vysoké úrovni. Tenhle víkend předváděl svůj nejlepší tenis a přeji mu jen to nejlepší. Doufám, že ještě vyhraje velké turnaje,“ řekl Dimitrov o svém soupeři.

V čtyřhře finále zvítězil pár Roger-Vasselin/González nad párem Bopanna/Ebden po setech 6:2, 5:7, 10:7. Turnaj se konal na tvrdém povrchu a celková dotace činila 6,748.815 eur.