Djokovič se posmíval fanouškům v Londýně, tvrdil, že ho nerespektují.

Djokovič se posmíval fanouškům v Londýně, tvrdil, že ho nerespektují.

Jak už to na tenisových zápasech bývá, během pondělního osmifinále začali fanoušci více přát hráči, který v utkání viditelně ztrácel. Publikum na centrálním londýnském kurtu si přálo dramatičtější bitvu a fandilo Runemu.

Novaku Djokovičovi se to ale nelíbilo. Hned po utkání v rozhovoru na kurtu diváky konfrontoval se svým nesouhlasem.

„Všem fanouškům, kteří v sobě mají respekt a dnes večer tu zůstali, velmi vám děkuji z celého srdce, cením si toho,“ zahájil svůj neobyčejný projev vítěz 24 grandslamových turnajů, který na Wimbledonu útočí na celkově osmý titul.

„A všem těm, kteří si zvolili, že nebudou respektovat hráče, v tomto případě mě, přeji dooobrou noc. Dooobrou noc, dooooobrou noc. Velmi dobrou noc,“ překvapil následně Srb všechny přítomné.

Narážel tím na specifické fandění, které si zřejmě pletl s bučením.

Runeho fanoušci totiž svého favorita povzbuzují vyvoláváním jeho jména s výrazně prodlouženým vyslovením písmene „u“. 

Když se mu moderátor Rishi Persad snažil oponovat s tím, že nešlo o disrespekt, ale o pouhé povzbuzování druhého hráče, Djokovič nesouhlasil. 

„Ne ne, nerespektovali mě. Nepřijímám to,“ kroutil hlavou.

„Vím, že fandili Runemu, ale je to také záminka k bučení. Poslouchejte, já jsem na okruhu přes dvacet let, věřte mi, znám tyhle triky. Vím, jak to funguje,“ stál si Djokovič za svým.

„To je v pořádku, vážně. Soustředím se na lidi, kteří jsou plní respektu. Na ty, kteří si koupili lístek, aby milovali tenis a ocenili výkon hráčů. Hrál jsem v mnohem nepřátelštějším prostředí. Vy se mě nemůžete dotknout,“ dodal.

Na následné tiskové konferenci sedmatřicetiletý Djokovič ještě poznamenal, že sice plně respektuje svobodu každého jednotlivce v tom, komu bude fandit, pokud ale někdo překročí hranici, on bude reagovat.

K nezvyklé situaci se po utkání vyjádřil i Rune a také on byl přesvědčen, že nešlo o bučení.

„Trochu to tak zní, když dav skanduje mé jméno. Novak už to slyšel, když se mnou hrál dřív, od té doby ale absolvoval tolik zápasů, že si to možná nepamatuje, nebo mu to znělo jinak. V zápase to ale nehrálo roli, on byl prostě mnohem lepší než já. Abych byl upřímný, podle mě diváci fandili hezky, podporovali nás oba. Bylo to hezké,“ uvedl jednadvacetiletý tenista. 

Djokovič pokračuje ve svém tažení Wimbledonem a hraje výborně, přestože před měsícem po odstoupení z Roland Garros absolvoval operaci kolena. Ve středu se představí ve svém jubilejním 60. grandslamovém čtvrtfinále, soupeřem mu bude Australan Alex de Minaur.

Neobyčejné scény se odehrály během osmifinále tenisového turnaje v Londýně, kdy Novak Djokovič reagoval na chování fanoušků, kteří podle něj nevykazovali respekt vůči němu. Během zápasu mezi Djokovičem a Runem se diváci více přikláněli k podpoře mladého Runeho, což se srbskému tenistovi zjevně nelíbilo.

Po skončení zápasu Djokovič ve svém projevu na kurtu konfrontoval diváky, kteří podle něj nevykazovali respekt vůči hráčům. Zdůraznil, že si cení podpory a respektu těch diváků, kteří jsou plní úcty k tenisu a ocení výkony hráčů. Naopak se postavil proti těm divákům, kteří podle něj pouze bučeli a nevykazovali respekt.

Moderátor se snažil objasnit, že nejde o nedostatek respektu, ale o povzbuzování druhého hráče. Djokovič však trval na svém názoru a tvrdil, že zná tyto „triky“ diváků a nechce je tolerovat.

Na tiskové konferenci po zápase Djokovič uvedl, že respektuje svobodu každého jednotlivce v tom, komu bude fandit, ale pokud někdo překročí hranici, on bude reagovat. Tento incident vyvolal diskuzi mezi fanoušky i hráči a ukázal, jak citlivé mohou být některé situace během tenisových turnajů.

Samotný Rune se vyjádřil k situaci s tím, že podle něj nešlo o bučení, ale o podporu jeho výkonu. Uvedl, že diváci podporovali oba hráče a atmosféra byla příjemná.

Navzdory tomuto incidentu Djokovič pokračuje ve svém úspěšném tažení na turnaji Wimbledon a předvádí skvělé výkony. I přes nedávnou operaci kolena se dostal do jubilejního 60. grandslamového čtvrtfinále, kde se utká s Australanem Alexem de Minaurem. Djokovič tak ukazuje svou sílu a odhodlání i v obtížných situacích.