Djokovič se rozzlobil i na olympijských hrách, Nadal vyburcoval dav „nelidským“ bodem.

Djokovič se rozzlobil i na olympijských hrách, Nadal vyburcoval dav „nelidským“ bodem.

Bylo to 6:1 a 4:0. Djokovič svému odvěkému rivalovi nedával žádnou šanci a vypadalo to, že očekávané klání skončí krutým debaklem.

To se ale nakonec nestalo.

Nadal, věrný své pověsti, vytáhl závěrečné spektakulární vzepětí sil a čtyřmi vyhranými gemy v řadě duel zdramatizoval. Sice jen na moment, lačnému pařížskému publiku to však stačilo, aby v ochozech kurtu Philippea Chatriera spustilo peklo na podporu svého miláčka.

Zejména po neuvěřitelné výměně, kterou čtrnáctinásobný šampion Roland Garros proměnil brejkbol na 4:4.

Djokovičovi se nepřízeň publika nelíbila, podobně jako nedávno v Londýně během Wimbledonu ho fanoušci vybučeli za jednu z reakcí.

Když v Srb vzápětí ukázal svou tenisovou velikost a brejk si uloupil zpět, nastavoval publiku ucho, aby si vyžádal ovace.

Ty ale nepřišly, z tribun se naopak snášelo bučení, na což Djokovič reagoval ironickým úšklebkem.

Duel znamenající emotivní chvíle pro mnoho fanoušků tušících, že mohou být svědky finální kapitoly osmnáctileté rivality, tak dostal zbytečnou kaňku. Po utkání, které skončilo výsledkem 6:1, 6:4, se ale veškeré kazy rychle zahladily.

Obě legendy se vřele objaly u sítě, koneckonců i během zápase se několikrát vzájemně ocenily potleskem či zdviženým palcem.

A Djokovič vyprávěl: „Myslím, že nakonec tenhle zápas velmi oceníme. Znamená to hodně pro naši rivalitu, i pro sport samotný.“

V Paříži jejich dlouholeté setkávání kdysi začalo. Poprvé se utkali na Roland Garros v roce 2006, když bylo Nadalovi čerstvých dvacet a Djokovičovi devatenáct. Teď je to 31:29 na zápasy pro srbského tenistu.

„Tehdy jsme určitě netušili, že proti sobě nastoupíme na stejném kurtu o dvacet let později v rámci olympiády,“ prohlásil Srb a káral se za nedbalost, se kterou soupeři dovolil návrat do zápasu.

„Nadalovi nemůžete dát nikdy šanci, protože ji vždy využije. Zvlášť na tomto kurtu. Navíc se přidalo publikum a tak to bylo hodně těžké,“ uvedl.

Nadal po zápase nechtěl hovořit o blížícím se konci kariéry. „Přijde mi, že po mě každý den chcete, abych šel do důchodu,“ lehce se obořil na novináře.

„Snažím se, co jen můžu. Nemůžu žít každý den s pocitem, že tohle nebo tohle bude můj poslední zápas. Vytrpěl jsem si dost, takže až budu cítit, že už nejsem schopný soutěžit, zastavím to a dám vám vědět,“ dodal. 

Na olympijských hrách v Paříži ještě hraje čtyřhru po boku svého mladého nástupce Carlose Alcaraze. Djokovič zase v singlu usiluje o jedinou velkou trofej, kterou ještě nemá ve sbírce.

Na nedávné olympijské hry v Paříži došlo k dramatickému střetnutí mezi tenisovými legendami Novakem Djokovičem a Rafaelem Nadalem. Djokovič se zdál být suverénním vítězem, když vedl 6:1 a 4:0, ale Nadal nechtěl tak snadno sklonit hlavu.

Španělský hráč se vzepjal k neskutečnému obratu a vyhrál několik her v řadě, což vyburcovalo diváky na tribunách k podpoře jejich miláčka. Atmosféra na kurtech Philippea Chatriera byla napjatá a emocionální, zejména po neuvěřitelné výměně, kterou Nadal proměnil v brejk na 4:4.

Djokovičovi se však nepodařilo získat sympatie publika, které ho vybučelo za jeho reakce. Když pak Srbovi podařilo získat brejk zpět, pokusil se získat ovace od diváků, ale místo toho se ozvala bučení. Djokovič na to reagoval ironickým úsměvem.

Po zápase se oba tenisté objetí u sítě a ocenili se potleskem. Djokovič později uvedl, že tento zápas byl důležitý pro jejich rivalitu a pro tenis jako sport.

Jejich setkání na Roland Garros v roce 2006 bylo prvním z mnoha a od té doby se střetli celkem 60krát, s poměrem 31:29 ve prospěch Djokoviče. Oba hráči si vzájemně uznávají kvality a respektují své rivalství.

Nadal po zápase odmítl spekulace o konci své kariéry a uvedl, že se snaží hrát tak dlouho, jak to jen půjde. Djokovič zase usiluje o jediný velký titul, který mu chybí – olympijské zlato.

Takže i když zápas mezi Djokovičem a Nadalem na olympijských hrách skončil vítězstvím Srba, oba tenisté si navzájem uznávají a respektují svou dlouholetou rivalitu na tenisových kurtech.