Djokovič se smál poté, co ukradl to, co vyrovnalo Federera, ale svou oslavou naštval Američany.

Djokovič se smál poté, co ukradl to, co vyrovnalo Federera, ale svou oslavou naštval Američany.

Novak Djokovič se stal jedním z nejúspěšnějších tenistů v historii. V neděli si zahraje své 36. grandslamové finále a v pondělí se opět stane světovou jedničkou. Letos již vyhrál Australian Open a Roland Garros, ačkoli ve finále Wimbledonu prohrál s Carlosem Alcarazem.

Djokovič je jedním z mála hráčů, kteří dokázali hrát ve všech čtyřech grandslamových finále v jedné sezóně. Tento úspěch se mu podařil v letech 2015, 2021 a letos. Roger Federer to dokázal v roce 2006, 2007 a 2009, zatímco Rafael Nadal se podobného počinu nedočkal ani jednou.

Samotný Djokovič považuje grandslamová finále za dar, který může být posledním. Snaží se však nepřemýšlet příliš nad jejich historickým významem. V roce 2021 podal průměrný výkon ve finále, což ho zklamalo. Nechce, aby se to opakovalo.

Djokovič měl možnost dokonat kalendářní grandslam, tedy vyhrát všechny čtyři grandslamové turnaje v jedné sezóně. V roce 2021 však prohrál ve třech setech s Danielem Medveděvem. Ten se mu pokusí znovu překazit jeho plány.

Djokovič je známý tím, že se neustále zlepšuje a vyvíjí. Vždy se snaží hrát lépe než předchozí zápas. Medveděv očekává, že Djokovič bude hrát desetkrát lépe než před dvěma lety.

Kromě sportovních výkonů se však Djokovič dostal do středu pozornosti kvůli kontroverzi kolem jeho oslavy po vítězném mečbolu ve čtvrtfinále proti Benu Sheltonovi. Shelton si po své výhře nad Francesem Tiafoem udělal originální oslavu, kdy si dal ruku k uchu a zavěsil imaginární telefon. Djokovič tuto oslavu okopíroval, což vyvolalo negativní reakce u části publika i tenisových expertů.

Djokovič však neviděl žádný problém v tom, že napodobil Sheltonovu oslavu. Považoval ji za originální a rozhodl se ji zopakovat. Diskuze se rozpoutala ohledně toho, zda si Djokovič mohl odpustit podobné chování.

Shelton byl po zápase viditelně nespokojený. Djokovič mu jen beze slov podal ruku a pohlédl na něj zamračeným pohledem. Na tiskové konferenci byl Djokovič shovívavější.

Kontroverze kolem oslavy však neodvádějí pozornost od Djokovičova výkonu na kurtech. Je jedním z nejlepších tenistů světa a jeho úspěchy ho řadí mezi legendy tohoto sportu.