Djokovičův nezničitelný fenomén: Zranění už nikdo nebere vážně, prozrazuje zákulisí.

Djokovičův nezničitelný fenomén: Zranění už nikdo nebere vážně, prozrazuje zákulisí.

Novak Djoković se chystá na svůj jedenáctý titul z Australian Open a celkově pětadvacátý grandslam, čímž by se osamostatnil na historickém prvním místě před Margaret Courtovou. Tento úspěch by mu zajistil nálepku nejlepšího tenisty všech dob.

Podle slavného tenisového hráče Johna McEnroea a dalších osobností je Djoković technicky, mentálně i fyzicky nejlepším tenistou, jakého kdy viděli. Pokud jeho soupeři nenajdou opravdovou víru, že ho mohou porazit, nemají šanci.

Djoković nedávno měl zdravotní problémy se zápěstím, ale během charitativní exhibice proti Stefanosi Tsitsipasovi ukázal, že je v pořádku. Tenisové osobnosti tvrdí, že jeho zranění by nemělo ovlivnit jeho výkony v Melbourne.

Djoković je známý tím, že dokáže hrát i přes zranění. V minulém roce vyhrál Australian Open s trhlinou v břišním svalu. V roce 2021 bojoval s natrženým zadním stehenním svalem, ale přesto ztratil pouze jeden set na cestě za trofejí.

Někteří komentátoři však mají pochybnosti o Djokovićových zraněních. Tvrdí, že pokud nevidí krev, nevěří, že je skutečně zraněný. Bývalý tenista John Alexander obvinil Djokoviće, že strategicky využívá pauzy na ošetření, aby narušil soupeřovu koncentraci.

Djoković je v Austrálii obdivován, ale také se mu čas od času dostává kritiky od diváků. Podle bývalé tenistky Barbary Schettové čerpá energii jak ze zápory, tak ze sympatií publika.

Djoković má v Melbourne skvělé statistiky. Na svém devatenáctém Australian Open bude bojovat o jedenáctý titul. Nikdy zde neztratil finále ani semifinále. V současnosti drží sérii 28 vítězných zápasů v řadě na australském grandslamu.

V prvním kole aktuálního ročníku Australian Open se Djoković utká s osmnáctiletým chorvatským kvalifikantem Dinem Prižmičem.