Dopad bouračky na Velký americký závod: Skřípající plechy a ulámané plasty

Dopad bouračky na Velký americký závod: Skřípající plechy a ulámané plasty

Daytona 500 je nejslavnější oválný závod za mořem, který je také známý jako „Velký americký závod“. Letošní závod však skončil velkou bouračkou, která rozhodla o vítězi až v posledním kole.

William Byron, který se v předchozích závodech nikdy neprobojoval lépe než na 21. místo, se při restartu posledních čtyř kol ujal vedení před Rossem Chastainem. Bohužel v posledním kole došlo ke kolizi mezi několika vozy, což vyústilo v obrovský vrakoviště a ukončení závodu.

Byronovi se podařilo udržet vedení a dojet první do cíle, čímž přinesl týmu Hendrick Motorsports první vítězství po 40 letech od jejich první účasti v závodě seriálu NASCAR Cup. Majitel týmu Rick Hendrick oslavil tento úspěch po deseti letech od triumfu Dale Earnhardta juniora na Floridě.

Byron byl samozřejmě nadšený z toho, že se může nazvat šampionem Daytona 500. Poděkoval fanouškům za jejich podporu, i když museli kvůli dešti zůstat déle v Daytoně, protože závod byl přesunut na následující den.

Někteří fanoušci si mysleli, že vítězství mělo patřit jinému jezdci, protože v momentu „zmrazení“ závodu před Byronem byl v čele Alex Bowman. Nicméně vedení NASCAR toto vyvrátilo a potvrdilo, že závod byl neutralizován až ve chvíli, kdy se vůz Austina Cindrica dostal mimo trať.

Celý incident ukazuje, jak nevyzpytatelný a napínavý může být svět automobilových závodů a jak důležitá je strategie a štěstí v tomto sportu. Byron si své vítězství rozhodně zasloužil a jeho radost z triumfu byla naprosto oprávněná.