Dostál a Paloudová získali bronz na mistrovství světa v tanečním sportu.

Dostál a Paloudová získali bronz na mistrovství světa v tanečním sportu.

České reprezentanty předstihli ještě Bělorusové v neutrálních barvách Volha Chudzenková a Dzmitry Natynčyk.

Snoubenci Dostál a Paloudová se od začátku finále drželi v popředí. Ve druhé polovině trati se bezpečně usadili na stupních vítězů. Postarali se o první českou medaili na šampionátu v neolympijských disciplínách.

„Pro mě je to první medaile na mistrovství světa v seniorské kategorii a jsem nadšená, že ji můžu sdílet s Josefem,“ radovala se v nahrávce pro média Paloudová.

Spolupráce na kajaku jim šla lépe než v páteční rozjížďce. „Souhra byla mnohem lepší než včera. Anežka se krásně trefovala. Náš první závod. Na to, že jsme na tom trénovali týden, je to úžasné,“ radoval se Dostál.

Svatbu plánují na jaro příštího roku. „Máme to hezky posichrované medailí. I když tam byly nějaké chybičky, tak jsme si je vyříkali a je to asi hezký krok do manželství,“ dodal Dostál, který získal už dvanáctý cenný kov z MS.

Olympijského vítěze z Paříže ještě čeká v neděli finále na 500 metrů. Paloudová se dostala do finále také se smíšeným čtyřkajakem na pětistovce a na závěr programu pojede vytrvalostní závod na 5000 metrů.

Z dalších českých reprezentantů si v dnešním finálovém programu vedli nejlépe Vilém Kukačka a Jakub Zavřel, kteří byli pátí ve finále debkajaků na kilometru. Na první společné akci si pomohli výborným závěrem.

„Mně po 300 metrech hrozně došly síly a trvalo mi třeba do pětistovky, než jsem se sebral. Do závěru, který jsme měli suprový, jsem se dokázal sebrat a Vildu jsem tam potlačil,“ řekl Zavřel České televizi. Od medaile dělily český deblkajak zhruba tři sekundy.

Adéla Házová obsadila na kilometru kajakářek šestou příčku. Deblkanoe Adam Rudolf, Antonín Hrabal byla v závodě na 1000 metrů sedmá.

Mistrovství světa v rychlostní kanoistice v neolympijských disciplínách v Samarkandu (Uzbekistán):

Muži, 1000 m:

K2: 1. Borykau, Jurenja (Běl.) 3:19,104, 2. Lindberg, Nathell (Švéd.) -1,439, 3. Frank, Hiller (Něm.) -2,632, …5. Kukačka, Zavřel (ČR) -5,618.

C2: 1. Petrov, Dmitrijev (Rus.) 3:41,510, 2. Adolf, Fejes (Maď.) -0,610, 3. Vandjuk, Borsuk (Ukr.) -0,923, …7. Rudolf, Hrabal (ČR) -15,671.

Ženy, 1000 m:

K1: 1. Köhalmiová (Maď.) 4:03,433, 2. Litvinčuková (Běl.) -3,844, 3 Anderssonová (Švéd.) -4,254, …6. Házová (ČR) -9,325.

C1: 1. Nazdrovová (Běl.) 4:45,286, 2. Bragatová (Maď.) -2,398, 3. Ťiang Si-na (Čína) -4,235.

Mix, 500 m:

K2: 1. Portelaová, Baptista (Portug.) 1:37,592, 2. Chudzenková, Natynčyk (Běl.) -0,011, 3. Dostál, Paloudová (ČR) -0,748.

Čeští reprezentanti Vojtěch Dostál a Aneta Paloudová zazářili na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v neolympijských disciplínách v Samarkandu. Společně získali bronzovou medaili ve smíšené kategorii na 500 metrů, předstihli je pouze Bělorusové v neutrálních barvách Volha Chudzenková a Dzmitry Natynčyk.

Dostál a Paloudová se od začátku finále drželi v popředí a ve druhé polovině trati si bezpečně zajistili místo na stupních vítězů. Tato medaile je první českou medailí na šampionátu v neolympijských disciplínách. Oba sportovci byli nadšeni z výkonu a spolupráce na kajaku, která jim ve finále velmi vyšla.

Vojtěch Dostál si odvezl již dvanáctý cenný kov z mistrovství světa, zatímco Aneta Paloudová se těší na další finále na 500 metrů a vytrvalostní závod na 5000 metrů. Plánují svatbu na jaře příštího roku a tato medaile je pro ně krásným krokem směrem k manželství.

Další čeští reprezentanti Vilém Kukačka a Jakub Zavřel si vedli dobře ve finále debkajaků na kilometru, kde obsadili páté místo. Adéla Házová skončila na šestém místě v kategorii kajakářek na kilometru, zatímco deblkánoe Adam Rudolf a Antonín Hrabal byli sedmí v závodě na 1000 metrů.

Celkově se český tým prezentoval dobře na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v neolympijských disciplínách v Samarkandu. Výsledky ukazují, že čeští reprezentanti mají silnou pozici mezi světovou špičkou a jsou připraveni bojovat o další úspěchy na mezinárodní scéně.