Dostál získal první olympijské zlato v Paříži fantastickým výkonem

Dostál získal první olympijské zlato v Paříži fantastickým výkonem

Od počátku finálového závodu ve Vaires-sur-Marne se český kajakář držel v popředí mezi Portugalcem Fernandem Pimentou a Maďarem Bálintem Kopaszem.

Ve druhé polovině se do toho dvoumetrový rodák z Prahy pořádně opřel a vytvořil si na prvním místě značný náskok. V závěru odolal náporu Maďarů Ádáma Vargy a Kopasze, kteří si dojeli pro stříbro a bronz.

Jednatřicetiletý Dostál měl pod pěti kruhy už před letošní olympiádou na kontě stříbro z individuálního kilometru z Ria de Janeiro 2016.

Tam získal také bronz na čtyřkajaku, stejně jako v Londýně 2012. Před třemi lety v Tokiu byl třetí ještě na deblkajaku s Radkem Šloufem.

Už v té chvíli byl mezi dalšími olympioniky v historii samostatného Česka sportovcem s největším počtem medailí z letních her. Nyní jich má dokonce pět.

V Paříži od začátku celého programu kategorie K1 bezpečně postupoval a taktizoval. Ve středeční rozjížďce dojel druhý, z dnešního dopoledního semifinále prošel kontrolovaně na třetím místě a ušetřil síly na finálový boj.

Dostál na vodě navázal na páteční triumf kanoisty Martina Fuksy. Další české medaile dosud v Paříži získali zlatí tenisté Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč ve smíšené čtyřhře a bronzový tým kordistů.

Podívejte se, jak vypadalo vítání Martina Fuksy v Českém domě:

V Paříži se konaly letošní letní olympijské hry a český kajakář Josef Dostál si odvezl z této prestižní akce své první zlaté olympijské medaile. Finálový závod ve Vaires-sur-Marne byl plný napětí a dramatických momentů, ale nakonec se Dostál dokázal udržet v čele a získat zlatou medaili.

Josef Dostál se držel v popředí závodu mezi Portugalcem Fernandezem Pimentou a Maďarem Bálintem Kopaszem. Ve druhé polovině závodu si vytvořil náskok a dokázal odolat náporu Maďara Ádáma Vargy a Kopasze, kteří si dojeli pro stříbro a bronz. Třicetiletý Dostál měl již před letošními olympijskými hrami na kontě stříbro z individuálního kilometru z Rio de Janeira 2016 a bronzové medaile z Londýna 2012. V Tokiu 2020 získal bronz na deblkajaku s Radkem Šloufem.

Josef Dostál je nyní jedním z nejúspěšnějších českých olympioniků v historii, s celkem pěti medailemi z letních her. V Paříži ukázal skvělou taktiku a sílu, která mu pomohla k dosažení zlaté medaile. Tímto vítězstvím navázal na úspěchy dalších českých sportovců, jako je kanoista Martin Fuksa nebo tenistka Kateřina Siniaková.

Celkově se Česká republika může pyšnit skvělými výkony svých sportovců na letošních olympijských hrách v Paříži. Gratulujeme Josefu Dostálovi k jeho fantastickému vítězství a těšíme se na další úspěchy českých sportovců v budoucnosti.