Druhá bundesliga: Bezplatný vstup pro 52 tisíc diváků

Druhá bundesliga: Bezplatný vstup pro 52 tisíc diváků

Projekt „Fortuna pro všechny“ se stal předmětem pozornosti v sobotním zápase, který byl prvním testem tohoto nového konceptu. Tradiční klub Fortuna se rozhodl nabídnout volný vstup na vybrané domácí zápasy a tím změnit přístup fanoušků ke klubu. Cílem projektu je propojit se s fanouškovskou komunitou a přilákat novou generaci příznivců. Klub dokonce nevylučuje možnost, že v budoucnu bude vstup na všechny domácí zápasy zdarma.

Sobotní zápas byl skvělým začátkem tohoto projektu. Domácí tým sice prohrával již po půlhodině hry 0:3, ale podařilo se mu neuvěřitelný obrat a vyhrál 4:3. Atmosféra na stadionu byla mimořádná a hráči i fanoušci slavili vítězství jako skutečnou trofej.

Bohužel, zápas se mohl téměř nedohrát kvůli incidentu při oslavě třetího gólu Kaiserslauternu. Plastová lahev hodena z hlediště zasáhla jednoho z hráčů hostujícího týmu do hlavy. Podle agentury SID se dokonce zvažovalo předčasné ukončení zápasu. Nakonec se však utkání odehrálo a skončilo velkou radostí domácích hráčů a fanoušků.

Kaiserslautern uvedl, že zvažuje podání protestu kvůli tomuto incidentu. Vedení Fortuny v týdeníku novinářů uvedlo, že kvůli volnému vstupu klub přijde o 500 000 eur (12,3 milionu korun). Nicméně věří, že peníze se vrátí díky zájmu sponzorů, kteří budou chtít mít svou reklamu na plném stadionu.

Fortuna nemá problém s fanoušky, v minulé sezóně měla průměrnou návštěvnost téměř 30 tisíc diváků. Nicméně klub se rozhodl vyzkoušet něco nového kvůli finančním dopadům pandemie koronaviru. V „covidové“ sezóně 2019/20 hrála Fortuna naposledy v první bundeslize, ale zápasy se konaly bez diváků.

Sobotní zápas byl prvním ze tří zápasů s volným vstupem, které klub plánuje v této sezóně. Na konci sezóny klub zhodnotí, jaký měly tyto zápasy efekt, a rozhodne, kolik zápasů s volným vstupem nabídne v následující sezóně. V současné době se Fortuna nachází jen dva body od prvního místa v tabulce a tým se může připravovat na sezonu mezi elitou.