Duel Ajax-Feyenoord byl předčasně ukončen kvůli fanouškům, kteří způsobili problémy.

Duel Ajax-Feyenoord byl předčasně ukončen kvůli fanouškům, kteří způsobili problémy.

Včera se odehrál kontroverzní fotbalový zápas mezi týmy Ajax a Feyenoord. Hned v prvním poločase musel rozhodčí Serdar Gözübüyük dvakrát zápas přerušit kvůli nevhodnému chování domácích fanoušků. Ti odpalovali pyrotechniku a na hrací plochu házeli světlice a další nebezpečné předměty.

Situace se opakovala i ve druhém poločase, a tak v 55. minutě sudí zápas ukončil. V té době Ajax prohrával 0:3, přičemž první dva góly inkasoval již v úvodních dvaceti minutách a třetí branku před přestávkou.

Český záložník Ondřej Lingr sledoval dnešní zápas z lavičky Feyenoordu. Slavný amsterdamský klub z pěti předchozích zápasů vyhrál pouze jeden a s pěti body je tým trenéra Maurice Steijna nejhůře startujícím týmem od roku 1965. Steijn, který po minulé sezoně nahradil Johna Heitingu, a sportovní ředitel Sven Mislintat jsou kvůli výkonům mužstva terčem tvrdé kritiky.

Po předčasném konci dnešního zápasu se na sociálních sítích objevily záběry rozzlobených fanoušků před stadionem. Situaci musela vyřešit policie na koních a podle nizozemských médií musely bezpečnostní složky použít slzný plyn.

Takovéto chování fanoušků je naprosto nepřijatelné a ohrožuje nejen hráče, ale i ostatní diváky. Pyrotechnika a házení nebezpečných předmětů na hrací plochu jsou vážným bezpečnostním rizikem. Je důležité, aby organizátoři zápasů a bezpečnostní složky přijaly opatření, která zabrání takovýmto incidentům.

Kromě toho je nutné, aby fanoušci projevovali respekt a sportovní chování. Fotbal je zábava a má sloužit k radosti a soutěžení, nikoliv k násilí a nebezpečí. Doufejme, že se podobné situace již nebudou opakovat a že fanoušci si uvědomí důležitost fair play a bezpečnosti na fotbalových stadionech.