Eddie, který se bránil, není jen posledním šaškem – nyní skáče na ledě jako Orel.

Eddie, který se bránil, není jen posledním šaškem – nyní skáče na ledě jako Orel.

Orel Eddie? Byl tak legrační. Já nikdy nevěděl, jestli je doopravdy blázen, nebo ze sebe dělá šaška, protože má vymyšlené, jak z toho bude žít,“ vzpomínal kdysi na Edwardse český skokan Pavel Ploc.

Na olympiádě 1988 v Calgary získal Ploc stříbro na středním můstku, Brit obsadil v tomto závodě poslední místo s 69 body. Předposlední Španěl Bernat Sola jich měl 140.

Na velkém můstku přidal Edwards skoky o hodnotách 30 a 27,5 metru. Ale i tak se dostal třeba do řeči šéfa organizačního výboru Franka Kinga při závěrečném ceremoniálu her. „Někteří sportovci tady získali zlato, někteří překonali rekordy. A jeden muž létal jako orel,“ prohlásil.

Stal se z něj jeden z nejslavnějších outsiderů sportovní historie, což mu otevřelo dveře do světa showbyznysu (na olympiádě v Calgary startoval mimochodem i proslulý jamajský bob). Ale to nebyl od začátku Edwardsov plán, jak se možná domnívá Ploc.

Michael Edwards se narodil 5. prosince roku 1963 v Cheltenhamu v Anglii a přezdívku Eddie mu dali spolužáci podle příjmení. Na lyžařském kurzu v Dolomitech propadl sjezdovému lyžování a dlouhá léta se pak snažil prosadit právě v této disciplíně.

„Už jako malý jsem chtěl být lyžařem a kaskadérem,“ popisoval později. Na sjezdovkách se ale výrazněji neprosadil, v Evropě ani v Lake Placid, kde to zkoušel s vidinou menší konkurence.

Jednoho dne si všiml můstků a vzal si do hlavy, že skoky na lyžích pro něj budou tím pravým: „Lyžař a kaskadér, skoky přece spojují obojí.“ S tréninkem začal v Americe, v dalších letech obcházel alpská střediska nebo můstky na severu Evropy. Při tom brigádníčil a pomáhal, s čím se dalo.

Ve Finsku přespával v psychiatrické léčebně. Vybavení si půjčoval, co na tom, že boty měl velké a navlékal šestery ponožky.

V roce 1986 se dostal na Turné čtyř můstků a v Oberstdorfu překonal skokem dlouhým 67 metrů britský rekord. Ve stejné sezoně závodil na mistrovství světa a podle platných kritérií se kvalifikoval na olympiádu.

Před odletem do Calgary o něm BBC natočila dokument, který viděli i lidé v Kanadě. Hned po přistání vítali fanoušci obrýleného Brita jako hrdinu. Podle jednoho z transparentů se zrodila slavná přezdívka Orel Eddie (anglicky „Eddie the Eagle“).

„Měl brýle jako popelníky, byl tlustý, se skokany neměl nic společného. Každopádně měl odvahu, že se z můstku pustil dolů, to se musí nechat,“ vy