El Buitre se stává noční můrou Dánů i všech soupeřů Realu Madrid.

El Buitre se stává noční můrou Dánů i všech soupeřů Realu Madrid.

José Antonio Camacho, známý také jako „El Buitre“ (Sup), je bývalý španělský fotbalista, který se proslavil jako kanonýr. Jeho nezapomenutelným výkonem byly čtyři branky v síti Dánska v osmifinále světového šampionátu v roce 1986. Španělé zvítězili v tomto zápase jasně 5:1.

Camacho vzpomínal na tento zápas jako vrchol své kariéry. Osmifinále bylo proti Dánsku, které tehdy patřilo mezi nejlepší týmy a favority. V prvním poločase byli Dánové lepší a díky gólu Jespera Olsena z penalty se ujali vedení. Španělé se ale díky chybám soupeře vrátili do hry a opět převzali iniciativu. Camacho a jeho spoluhráči je poté trefili do protipohybu a on sám vstřelil čtyři branky. To bylo něco neslýchaného a něco, o čem si nikdy nepředstavoval, že se mu na mistrovství světa podaří. Bylo to víc, než o čem kdy snil.

Camacho přiznal, že se cítil trochu divně, protože nebyl žádný velký střelec, ale ten den měl štěstí. Bral to jen jako ojedinělou příležitost. Na konci zápasu si vyměnil dres s Michaelem Laudrupem a ten má stále doma. Jeho otec, který byl na tribuně s jeho budoucí ženou, byl nadšený. Camacho to ale bral celkem v klidu.

I když Španělé ve čtvrtfinále prohráli na penalty s Belgií, Camacho zakončil turnaj jako druhý nejlepší střelec. V dresu Realu Madrid pomohl klubu získat šest domácích titulů v letech 1986 až 1990. Aktivní kariéru ukončil v roce 1998 po třech letech působení v mexickém klubu Celaya. Poté působil například jako sportovní ředitel slavného madridského klubu.

Camacho má na svém kontě 217 gólů v dresu Realu Madrid. Ve španělské reprezentaci si připsal ve 69 utkáních 26 branek. Hrál na dvou mistrovstvích světa (1986, 1990) a dvou mistrovstvích Evropy (1984, 1988).

Kromě šesti španělských titulů má „El Buitre“ také jeden mexický titul a s Realem Madrid dvakrát zvítězil v Poháru UEFA.