Eriksson, kterému zbývá nejvýše rok života, dojímá Švédy až k slzám.

Eriksson, kterému zbývá nejvýše rok života, dojímá Švédy až k slzám.

Na nedávném galavečeru se konala slavnostní předávání ocenění nejlepším trenérům. Vítězem se stal německý kouč švédských biatlonistů Johannes Lukas. Na této události byl přítomen i bývalý anglický fotbalový trenér Sven-Göran Eriksson, který předával ocenění.

Pro Erikksona byl připraven videoklip, ve kterém mu byla věnována velká slova. Mezi těmi, kteří mu vzkázali, byli bývalí angličtí reprezentanti John Terry a Wayne Rooney. V sále se na znamení uznání a obdivu zvedla a tleskala mu celá řada osobností, mnozí z nich bojovali s dojetím.

Samotný Eriksson byl také dojatý. Po otření slz z očí kapesníkem prohlásil: „Doháníte mě k slzám.“

Sven-Göran Eriksson je sedmdesátiletý trenér, který se v průběhu své kariéry stal mistrem v několika ligách. Vedl IFK Göteborg, Lazio Řím, Benfiku Lisabon a také trénoval AS Řím a Manchester City. V roce 2001 se stal prvním zahraničním trenérem anglické reprezentace, kterou vedl až do roku 2006.

V loňském únoru se Eriksson kvůli zdravotním důvodům stáhl z veřejného života. Před necelými dvěma týdny oznámil, že jeho onemocnění nelze vyléčit.

Na tomto galavečeru byla také předána ocenění pro nejlepší švédské sportovce za loňský rok. Tyčkař Armand Duplantis a plavkyně Sarah Sjöströmová si odnesli toto prestižní ocenění. Veřejnost pak vybrala běžkyni na lyžích Ebbu Anderssonovou, která získala Jerringovu cenu.

Duplantis v minulé sezóně dvakrát vylepšil světový rekord ve skoku o tyči. V hale skočil švédský fenomén 622 centimetrů a na venkovním finále Diamantové ligy v Eugene přidal další centimetr. Svou dominanci potvrdil i na mistrovství světa v Budapešti.

Třicetiletá plavkyně Sjöströmová přidala do své bohaté sbírky další dva světové tituly. Ve Fukuoce vyhrála závody na 50 metrů volným způsobem i motýlkem.

Lyžařka Anderssonová zazářila na mistrovství světa v Oberstdorfu. Ovládla skiatlon a závod na 30 kilometrů s hromadným startem, získala také bronz na desítce a se štafetou.