Existuje někdo, kdo zůstal na ostrovech? Faeřané překvapili pohádkou, Češi již byli obeznámeni s jejich mocí.

Existuje někdo, kdo zůstal na ostrovech? Faeřané překvapili pohádkou, Češi již byli obeznámeni s jejich mocí.

Faerská házená se v dospělé kategorii poprvé kvalifikovala na finálový turnaj a hned se v Německu stala hlavní senzací šampionátu. V prvním zápase proti Slovinsku vedli Faerané ještě zkraje druhé půle 17:15, nakonec ale padli 29:32. I tak zaujali sympatickým výkonem a hlavně tím, že je do berlínské haly přišlo podpořit 6 500 fanoušků.

Vezmeme-li v potaz, že na ostrovech, které leží v Atlantském oceánu mezi Velkou Británií, Islandem a Norskem a jsou autonomní součástí Dánska, žije přibližně 54 tisíc obyvatel, tak házenkářům přiletělo na mistrovství fandit zhruba 12 procent celé populace.

„Zůstal vůbec někdo na ostrovech?“ ptali se s nadsázkou uživatelé na sociálních sítích. „Hlídají to tam ovce,“ zněla jedna z odpovědí.

To nejlepší si faerští příznivci užili ve druhém zápase skupiny, v němž jejich oblíbenci narazili na favorizované Nory. Na mužstvo, které patří tradičně mezi evropskou špičku, v letech 2017 a 2019 bralo na ME stříbrné medaile a na mistrovství světa před čtyřmi lety bronz.

Sobotní utkání bylo po celou dobu vyrovnané, ale Norové v závěru přeci jen odskočili na rozdíl tří branek a zdálo se, že vyhrají. Tři minuty před koncem vedli 26:23. Jenže za další dvě a půl minuty Faerané snížili na 25:26 a Harald Reinkind jim obrovskou chybou daroval sedmičku.

Míč si vzal jednadvacetiletý Elias Ellefsen, syn prezidentky faerského házenkářského svazu, vyrovnal a Norům už nezbyl čas na odpověď.

Následoval obrovský výbuch radosti na straně outsidera. Všichni hráči a členové realizačního týmu se seběhli pod sektory s faerskými fanoušky a oslavovali, jako by vyhráli celý turnaj.

„Pocity jsou úžasně, je to splněný sen. Sice je to remíza, ale získat bod proti Norsku je pro nás vlastně výhra. Skvělý den pro Faerské ostrovy a naši házenou,“ litoval pak šťastný střelec vyrovnávací branky.

„Každý čekal, že vyhrajeme alespoň o pět gólů. Čím více se blížil konec, viděl jsem, že o to větší tlak svazoval naše hráče. Sedmička v závěru pro Faerány byla nařízena správně,“ uznal trenér Norů Jonas Wille.

V posledním duelu ve skupině proti Polsku mohli Faerané v pondělí za určitých souhry okolností útočit na postup. Kurzově byli favority dokonce oni, ale hlavně druhý poločas jim nevyšel a prohráli 28:32.

V Německu to přitom nebylo pop