Fotbalista působící v Spartě ztratil české občanství a usiluje o ruský pas.

Fotbalista působící v Spartě ztratil české občanství a usiluje o ruský pas.

Rafik Jakubov, sportovní manažer nováčka mezinárodní soutěže, poskytl rozhovor klubovému webu, ve kterém sdělil informace ohledně situace hokejisty Safina v KHL. Pokud Safin uspěje na zkoušce, nebude považován za cizince v této soutěži. Jakubov také uvedl, že po doplnění všech potřebných dokumentů nebude Safin považován za legionáře, protože se vzdal českého občanství a brzy by měl získat ruský pas.

V současné době je povoleno, aby v každém týmu KHL nastupovalo až tři cizince. Togliatti potvrdilo angažování čtyřiadvacetiletého útočníka Safina v sobotu. Safin se narodil v Praze a je odchovancem Sparty, ale jeho rodina pochází z Ruska.

V minulé sezóně hrál Safin za mateřský klub, do kterého se vrátil ze zahraničí. Přestože se mu v březnu prodloužila smlouva se Spartou, minulý týden český klub oznámil, že Safin požádal o ukončení kontraktu a vedení s tím souhlasilo.

Safin v extralize odehrál 41 zápasů, vstřelil osm branek a na pět přihrál. Ve dvou utkáních play-off přidal gól. V minulosti reprezentoval Českou republiku v mládežnických výběrech a hrál na mistrovství světa hráčů do 18 i 20 let.

Navzdory pokračující ruské invazi na Ukrajinu působí v KHL tři čeští hokejisté. Obránce David Sklenička na začátku července podepsal roční smlouvu s Barysem Astana, jiný bek Libor Šulák se upsal na další dva roky Omsku a útočník Dmitrij Jaškin vyměnil dres Petrohradu za Kazaň. Jaškin má stejně jako Safin ruskou rodinu a narodil se v Omsku.