Fotbalistky se rozhodly nosit odvážné róby, Messi získal cenu pro nejlepšího hráče světa

Fotbalistky se rozhodly nosit odvážné róby, Messi získal cenu pro nejlepšího hráče světa

Kapitán argentinských mistrů světa Lionel Messi získal ocenění The Best, které uděluje FIFA nejlepším fotbalistům světa. Toto ocenění vyhrál již poosmé a vylepšil tak svůj vlastní rekord. Messi se stal nejlepším hráčem také v letech 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 a 2022.

Anketa FIFA The Best byla letos sloučena se Zlatým míčem a zohlednila výkony hráčů od prosince 2022 do srpna 2023. V anketě hlasují reprezentační kapitáni a trenéři, fanoušci a zástupci médií. Messi i norský útočník Erling Haaland z Manchesteru City získali stejný počet bodů – 48. Francouzský útočník Kylian Mbappé z Paris St. Germain získal 35 bodů. Rozhodující byl počet hlasů od kapitánů národních týmů, díky kterým Messi zvítězil.

Nejlepším trenérem se stal Pep Guardiola, který v minulém roce s Manchesterem City vyhrál Ligu mistrů, anglickou ligu a Anglický pohár. Fotbalistkou roku se stala španělská mistryně světa Aitana Bonmatíová z Barcelony. Guardiola předčil italské trenéry Simoneho Inzaghiho a Luciana Spallettiho. Inzaghi s Interem Milán prohrál ve finále Ligy mistrů s Manchesterem City 0:1. Spalletti dovedl Neapol k prvnímu ligovému titulu po 33 letech.

Cenu za nejlepšího brankáře získal Brazilec Ederson z Manchesteru City. Mezi trenérkami se opět prosadila Nizozemka Sarina Wiegmanová, která s anglickými reprezentantkami získala stříbro na mistrovství světa. Nejlepším brankářem se stal opět Angličan Mary Earpsová z Manchesteru United.

Puskásovu cenu za nejhezčí gól roku získal Brazilec Guilherme Madruga z Botafoga za nůžky zpoza šestnáctky v zápase s Novorizontinem ve druhé brazilské lize. Cenu fair play si vysloužila brazilská reprezentace za solidární oblečení černých dresů na podporu útočníka Viníciuse Júniora z Realu Madrid, který čelil rasistickým urážkám ve španělské lize.

Do jedenáctky roku byli vybráni brankář Thibaut Courtois, obránci John Stones, Kyle Walker a Rúben Dias, záložníci Bernardo Silva, Jude Bellingham, Kevin De Bruyne a útočníci Haaland, Mbappé a Messi s Viníciusem Júnior. Na galavečeru byly také uctěny nedávno zesnulé fotbalové legendy Bobby Charlton, Mario Zagallo a Franz Beckenbauer.