Fotbalová legenda Buffon ukončila kariéru ve věku 45 let.

Fotbalová legenda Buffon ukončila kariéru ve věku 45 let.

Gianluigi Buffon, jedna z největších postav italského fotbalu, ukončuje po 28 letech svou profesionální kariéru. Buffon začal svou výjimečnou dráhu v Parmě, kde prošel mládežnickou akademií a v roce 1995 se ve věku méně než 18 let stal členem prvního týmu. Během své kariéry získal zlatou medaili na mistrovství světa v Německu a stříbro na evropském šampionátu o šest let později. S Juventusem vyhrál desetkrát ligový titul a jeden s Paris Saint-Germain. Třikrát se dostal do finále Ligy mistrů.

Buffon se vrátil do Parmy před dvěma lety. Tehdy podepsal dvouletou smlouvu, kterou po jedné sezóně prodloužil. Původně se zdálo, že bude chytat ještě ve svých 46 letech. Nyní by měl nahradit zesnulého Gianluca Vialliho ve funkci realizátora italské reprezentace.

Buffon je s 176 starty rekordmanem italského národního týmu a také drží rekord v počtu odehraných zápasů v Serii A s 657 starty. V minulé sezóně za Parmu odchytal ve druhé lize 19 zápasů, ale potýkal se také se zdravotními problémy.

Buffon je považován za jednoho z nejlepších brankářů v historii fotbalu. Jeho schopnosti, charisma a vůdcovské schopnosti ho učinily ikonou italského fotbalu. Jeho odchod z profesionálního sportu je velkou ztrátou pro fotbalový svět, ale jeho odkaz a příklad budou žít dál. Buffon je vzorem pro mladé hráče a inspirací pro všechny fotbalové fanoušky.