Francouzský jezdec Loeb utrpěl poškození svého vozidla v předposlední etapě Dakaru a nevyhraje ani letos.

Francouzský jezdec Loeb utrpěl poškození svého vozidla v předposlední etapě Dakaru a nevyhraje ani letos.

Devítinásobný mistr světa v automobilových soutěžích, Sèbastien Loeb, dnes přišel o naději na vysněný triumf v Rallye Dakar. Při pronásledování vedoucího Carlose Sainze s Audi, francouzská hvězda po velkém skoku poškodila na svém speciálu Prodrive závěs pravého předního kola.

K poruše došlo na 132. kilometru náročného měřeného úseku o celkové délce 420 km, který vede z Úly do Jandbu. Tam soutěž zítra skončí poslední etapou.

Loebův vůz zůstal nepojízdný, takže jeho pilotovi nezbylo nic jiného, než požádat o příjezd asistence. „Sèbastien Loeb a jeho spolujezdec Fabian Lurquin stáli na 132. kilometru asi dvacet minut. Francouz požádal asistenci, aby ho vyzvedla a odvezla z trati speciálky. Zítra bude moci soutěž dokončit, ale boj o celkové vítězství je u konce,“ stojí v oficiální informaci pořadatelů.

Později však přišla zpráva, že pilot týmu Bahrain Raid Extreme přece jen pokračuje, byť s hodinovou ztrátou. Do závodu mu zpět pomohla posádka čínského týmu Jün-Siang, která jede také s vozem Prodrive Hunter.

Na Sainze před startem dnešní etapy Loeb ztrácel 13:22 minuty. Španěl tak míří ke svému čtvrtému dakarskému triumfu. I s hodinovou ztrátou má Francouz stále šanci skončit celkově třetí.