Fruhvirtová, šestnáctiletá tenistka, se blíží k postupu do finále Australian Open po skvělém obratu v posledním zápase.

Fruhvirtová, šestnáctiletá tenistka, se blíží k postupu do finále Australian Open po skvělém obratu v posledním zápase.

Šestnáctiletá Fruhvirtová začala duel proti domácí Taie Gibsonové velmi špatně. O tři roky starší Australanka vedla bleskově 5:0, pak sice Češka odvrátila hrozbu „kanára“ prvním získaným gemem, ale úvodní sada patřila za pouhých 29 minut Gibsonové.

Ve druhém dějství prolomila Fruhvirtová podání protivnice na 3:1, a přestože o servis vzápětí sama přišla, podařil se jí za stavu 4:3 klíčový brejk a sadu už uhrála.

V dramatickém rozhodujícím klání si obě soupeřky držely servisy. Za stavu 4:5 čelila Fruhvirtová mečbolu, avšak odvrátila ho, gem získala, hned Australanku brejkla a dovedla zápas po dvou hodinách a třech minutách k vítězství.

O hlavní soutěž si Fruhvirtová zahraje s dvacetiletou Číňankou S‘-Ťiou Wej, 236. hráčkou rankingu ATP. Češka je na 110. pozici.

Do finále kvalifikace Australian Open postoupila i Šálková, která si poradila za hodinu a 20 minut 7:5, 6:4 s Niginou Abduraimovou z Uzbekistánu, přestože v obou setech prohrála jako první svůj servis. Pokaždé se jí ale podařilo průběh otočit.

V mužské části prošli do rozhodujícího zápasu Vít Kopřiva, který vyřadil 6:3, 6:3 Španěla Oriola Roku Batallu a čeká ho Brit Oliver Crawford, a Jakub Menšík.

Osmnáctiletý Čech zvládl třísetový duel se zkušeným, o třináct let starším Italem Federikem Gaiem a za 121 minut vyhrál 6:4, 3:6, 6:3. Nyní vyzve Francouze Harolda Mayota.

Jiří Lehečka postoupil v generálce na Australian Open na turnaji v Adelaide do semifinále po výhře 6:4, 7:5 nad Chilanem Nicolásem Jarrym.