Gambijští fotbalisté unikli pádu letadla a mezi nimi jsou i hráči Sparty a Baníku.

Gambijští fotbalisté unikli pádu letadla a mezi nimi jsou i hráči Sparty a Baníku.

Devět minut po vzletu musel pilot letadla vrátit se na letiště Banjul k nouzovému přistání. Důvodem byla porucha systému kyslíku, který rychle docházel a cestující začali postupně ztrácet vědomí. Bývalý hráč Manchesteru United, Saidy Janko, ve svém příspěvku na Instagramu popsal, že někteří lidé na palubě trpěli silnými bolestmi hlavy a extrémními závratěmi. Kritizoval také představitele své země za nepřijatelnou situaci.

Belgický trenér Gambie, Tom Saintfiet, popsal, jak rychle všichni usnuli a měli krátké sny o svém životě. Upozornil také na to, že někteří fotbalisté nezískali vědomí až do doby, kdy letadlo nouzově přistálo. „Málem jsme se otrávili oxidem uhelnatým. Ještě půl hodiny letu a byli bychom všichni mrtví.“

Tým Gambie musí ve čtvrtek odcestovat na Pobřeží slonoviny, jinak riskuje vyřazení z turnaje. První zápas Gambie odehraje v pondělí proti Senegalu. „Nyní jsme zpátky a odmítáme létat takovým letadlem. To bylo asi to nejmenší, co mělo vrtule, s kapacitou pro 50 lidí. Jako kdyby záleželo jen na tom, že to letí,“ dodal kouč.