Ginzburg ukončuje svou kariéru po deseti letech a věnuje českému basketbalu dojemný dopis.

Ginzburg ukončuje svou kariéru po deseti letech a věnuje českému basketbalu dojemný dopis.

Česká basketbalová federace se dnes oficiálně rozloučila s úspěšným trenérem Ronenem Ginzburgem. Po skončení jeho kontraktu u reprezentace zůstane Ginzburg u týmu pouze v roli konzultanta a poradce. Jeho nástupce bude oznámen v pátek.

Pod Ginzburgem prožil český národní tým nejúspěšnější období v samostatné české historii. V roce 2015 vybojoval sedmé místo na mistrovství Evropy a o čtyři roky později se poprvé od rozdělení Československa dostal na mistrovství světa, kde vyrovnal historické maximum z roku 1970 a obsadil šesté místo. V roce 2021 se mužský výběr samostatného Česka premiérově probojoval na olympijské hry v Tokiu a skončil devátý.

Ginzburg v osobním dopise pro ČBF uvedl: „Po deseti nádherných letech je čas se rozloučit. Zdá se, že všechno dobré jednou skončí. Jsem velmi hrdý na to, jakou cestu jsme společně ušli. Stali jsme se jedním z nejlepších národních týmů na celém světě a velmi výrazně jsme se zapsali do historie Česka.“

Ginzburg dále poděkoval všem, kteří se podíleli na úspěších týmu, včetně prezidenta ČBF Miroslava Jansty, generálního sekretáře Michala Konečného, manažera týmu Michala Šoby a všech trenérů a hráčů. Také vyjádřil vděk fanouškům za jejich podporu.

Ginzburg působil v Česku od roku 2006 jako asistent trenéra Nymburka Muliho Katzurina a od roku 2011 jako hlavní trenér. V roce 2013 převzal českou reprezentaci po Pavlu Budínském. Od dubna 2021 trénuje také ukrajinský klub Prometej.

Nástupce Ronena Ginzburga začne přípravu na novou sezónu již příští týden v Praze. Tým se bude připravovat na předkolo kvalifikace o postup na olympijské hry v příštím roce v Paříži. V přípravě se představí na turnaji ve Viana do Castelo v Portugalsku a následně v Brně.

O účast pod pěti kruhy budou Češi bojovat od 12. do 15. srpna v Tallinnu s domácím Estonskem, Izraelem a Severní Makedonií. První dva týmy postoupí do semifinále, které se odehraje v Gliwicích proti týmům z tamní skupiny, kde se vedle Polska představí i Maďarsko, Portugalsko a Bosna a Hercegovina. Do hlavní kvalifikace se dostane pouze vítěz následného finále.