Girmay válí v závodě a Eritrea nadšeně fandí, Tour hrdinu zpomalila zátka v oku, Sagan je jejich idolem.

Girmay válí v závodě a Eritrea nadšeně fandí, Tour hrdinu zpomalila zátka v oku, Sagan je jejich idolem.

„Doma to bude šílenství, neumím si to představit,“ smál se 24letý Girmay, když se v Turíně postaral o zápis do historie Tour.

Stal se třetím etapovým vítězem z Afriky, jenže těmi prvními byli bílí Jihoafričané Rob Hunter a Daryl Impey. Girmay je průkopníkem ze zcela jiné části kontinentu, vždyť Eritrea se v žebříčcích nejchudších zemí světa tradičně umisťuje úplně na konci.

Šestimilionové zemi na pobřeží Rudého moře se kvůli její uzavřenosti a tvrdému politickému režimu někdy přezdívá „africká Severní Korea“.

Na druhou stranu se jedná o cyklistickou zemi, tento sport sem přitáhli italští kolonizátoři. A Girmay měl pravdu, lidé po jeho triumfu vyrazili do ulic. Za dalších pět dní jim dal opět důvod k oslavě.

„Teď je naše chvíle, teď je náš čas. Nechte mě otevřít Afričanům dveře,“ vyprávěl nadšený jezdec belgické stáje Intermarché-Wanty.

„Když jste Afričan, není lehké stát se profesionálním cyklistou. Jezdíme na lokálních závodech, těch příležitostí ukázat se moc není,“ popisoval Girmay, který se dal na dráhu sprintera, byť vyrůstal v okolí hlavního města Asmara ve výšce kolem 2300 metrů nad mořem.

Vášeň pro cyklistiku u něj probudil otec. „Každý červenec po obědě den co den zapínal televizi s přenosem z Tour. Vysvětloval, jak závod funguje, mluvil o tom, že je to světová sportovní událost číslo jedna,“ vzpomínal Girmay. Někdy se chodil na Tour dívat i do kina.

„Mým idolem byl Peter Sagan a také Mark Cavendish,“ zmiňoval. Když slovenský fenomén závodil na Tour poprvé, bylo Girmayovi dvanáct.

Inspiroval ho i bratranec Meron Teshome, cyklistický profesionál. V osmnácti letech se Girmay dostal do Švýcarska. Byl vybrán k tréninku v alpském centru Mezinárodní cyklistické unie UCI.

„Nevěděl jsem o Evropě nic a všechno bylo totálně jiné ve srovnání s Eritreou. V prvním roce jsem nedělal skoro nic jiného, než že jsem se učil. Jednak angličtinu, jednak cyklistický jazyk. Trvalo to,“ vracel se k nelehké adaptaci.

Postupně došel už k patnácti profesionálním triumfům. K vítězství v etapě na jednom ze čtyř závodů Grand Tours se prodral hned při premiéře na Giru d’Italia 2022.

Jenomže pak se kuriózně poranil při oslavě na pódiu, když si korkovou zátku od šampaňského vystřelil při otvírání lahve přímo do oka.

Kvůli krvácení v levé komoře oka ze závodu odstoupil a sám věděl, že následky neopatrnosti mohly být daleko horší. „Mohl jsem o oko přijít,“ říkal Girmay.

Vloni se poprvé zúčastnil Tour, krátce po ní však spadl na klasice v San Sebastianu a musel řešit další zdravotní lapálie. Nicméně letos se na nejslavnější cyklistický závod vrátil ve špičkové formě.

Před týdnem v Turíně se ve spurtu protáhl kolem plůtku a překvapil všechny soupeře. Při dojezdu v Colombey-les-Deux-Églises se zase šikovně zařadil do háku a v pravé chvíli zaútočil.

Zatím jako jediný má letos na kontě dvě vyhrané etapy a v čele bodovací soutěže o zelený dres si hýčká značný náskok 104 bodů před Belgičanem Jasperem Philipsenem.

V úterý se peloton Tour po volném dni vydá na další rovinatou etapu. Eritrejec Girmay by tak znovu neměl chybět v souboji o první místo.

Eritrejský cyklista Biniam Girmay se nedávno stal třetím etapovým vítězem z Afriky v historii Tour de France. Tento 24letý jezdec se narodil v Eritreji, zemi ležící na pobřeží Rudého moře, která je známá svou uzavřeností a tvrdým politickým režimem. I přesto je Eritrea cyklistickou zemí, díky italským kolonizátorům, kteří sem přinesli tento sport.

Girmay vyrůstal v okolí hlavního města Asmary ve výšce kolem 2300 metrů nad mořem. Jeho otec ho inspiroval k cyklistice a od mala sledoval závody Tour de France. Jeho idoly byli Peter Sagan a Mark Cavendish, a když Slovák poprvé závodil na Tour, bylo Girmayovi pouhých dvanáct let.

Po tréninku v alpském centru Mezinárodní cyklistické unie se postupně stal profesionálním cyklistou a získal několik vítězství. V roce 2022 dokonce vyhrál etapu na Giru d’Italia. Bohužel však nedávno musel odstoupit z Tour de France kvůli zranění oka, kdy si korkovou zátku od šampaňské láhve vystřelil přímo do oka.

Nicméně se letos vrátil do skvělé formy a již dvakrát vyhrál etapu na Tour de France. Momentálně vede bodovací soutěž o zelený dres s náskokem 104 bodů před svým nejbližším soupeřem. V úterý se peloton vydá na další rovinatou etapu a Eritrejec Girmay bude opět bojovat o první místo.