Halepová získala zkrácení trestu za doping a může se vrátit k hraní tenisu

Halepová získala zkrácení trestu za doping a může se vrátit k hraní tenisu

Zastavenou činnost měla zpětně od 7. října 2022, takže si trest již odpykala.

Bývalá vítězka Wimbledonu a Roland Garros měla na US Open 2022 pozitivní test na zakázanou látku roxadustat, stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, tedy s podobnými účinky jako EPO.

Loni v květnu pak byla Halepová obviněna ještě kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu.

Proti dopingovému trestu, který dostala loni v září, se Halepová odvolala k nejvyššímu sportovnímu tribunálu v Lausanne letos na začátku února.

Tenistka od začátku odmítala, že si zakázanou látku vzala úmyslně. Tvrdila, že se jí malé množství léku na anémii dostalo do těla ze schváleného doplňku stravy, jenž byl kontaminován.

Rumunská tenisová hvězda Simona Halepová může opět hrát tenis, poté co dosáhla zkrácení trestu za doping. Tento trest měla původně odpykávat od 7. října 2022, ale díky rozhodnutí se jí podařilo vrátit na kurt dříve.

Halepová, bývalá vítězka Wimbledonu a Roland Garros, byla pozitivně testována na zakázanou látku roxadustat během US Open 2022. Tato látka stimuluje tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, což má podobné účinky jako EPO. V květnu loňského roku byla také obviněna kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu.

Po obdržení dopingového trestu loni v září se Halepová odvolala k nejvyššímu sportovnímu tribunálu v Lausanne na začátku letošního února. Celou dobu tvrdila, že zakázanou látku neužila úmyslně. Argumentovala tím, že malé množství léku na anémii se dostalo do jejího těla ze schváleného doplňku stravy, který byl kontaminován.

Po dlouhých jednáních a odvoláních se tedy Halepové podařilo zkrátit si trest a vrátit se k profesionálnímu tenisu. Její fanoušci se tak mohou těšit na další zápasy a úspěchy této talentované tenistky.