Hewitt vyjadřuje znechucení po dalším prohraném finále Davis Cupu

Hewitt vyjadřuje znechucení po dalším prohraném finále Davis Cupu

Davis Cup je prestižní tenisová soutěž, která se koná každoročně mezi týmy z různých zemí. V minulém roce se titulu v Davis Cupu radovala Kanada, letos se do finále probojovala Itálie. Austrálie, která je držitelem 29 titulů v historii Davis Cupu, letos zůstala bez možnosti získat další.

Nehrající kapitán australského týmu nezakrýval své zklamání, ale uznal sílu soupeře a pochválil svůj tým. Kritizoval nový formát Davis Cupu, který se hraje s týdenním velkým finále poslední čtyři roky. Podle něj nejvíce škodí tomu, že se soutěž nehraje na různých místech, ale pravidelně ve Španělsku na tvrdém povrchu. Hewitt uvedl, že tenis je globální sport a týmová soutěž by neměla zůstat déle než rok na jednom místě.

Podobně se vyjádřil i světová jednička Novak Djokovič, který se s týmem Srbska dostal do semifinále. Podle něj je nevhodné, aby turnaj hostil jeden národ čtyři roky po sobě. Davis Cup by měl být soutěží, která cestuje po celém světě.

V roce 2019 došlo ke změně tradičního vyřazovacího systému Davis Cupu, kdy do soutěže vstoupila společnost Kosmos, kterou založil slavný fotbalista Gerard Piqué. I když ITF ukončila spolupráci s touto společností, neplánuje žádné úpravy ve stávajícím formátu soutěže.

Davis Cup je jednou z nejprestižnějších tenisových soutěží a má dlouhou historii. Kritika nového formátu a názory tenisových hvězd naznačují, že je potřeba přehodnotit a přizpůsobit soutěž tak, aby lépe odpovídala potřebám tenisového světa a fanoušků.