Historickým prvním vystoupením židovského klubu v Německém poháru došlo k výrazné porážce.

Historickým prvním vystoupením židovského klubu v Německém poháru došlo k výrazné porážce.

Makkabi je fotbalový klub, který se hlásí jako nástupnický klub k odkazu týmu Bar Kochba, který v německé metropoli vznikl už na konci 19. století a byl součástí jedné z největších židovských organizací na světě. Klub hrál dokonce nejvyšší tehdejší soutěž ve 20. letech minulého století, ale po nástupu nacismu v Německu byly židovské kluby ze všech klání vyloučeny a musely hrát separátně. V roce 1938 byly židovské kluby zcela zakázány.

Makkabi byl pak založen v roce 1970 a pohyboval se i ve čtvrté a třetí lize. Poté se ale potácel v nejnižších patrech a prošel několika fúzemi. Loni si klub vybojoval postup do šesté nejvyšší soutěže a letos ovládl Berlínský pohár, čímž se kvalifikoval do celostátní soutěže. Makkabi se tak stal prvním židovským klubem v historii, který si zahrál Německý pohár.

V prvním kole Německého poháru se Makkabi utkal s bundesligovým soupeřem Wolfsburgem. Kvůli velkému zájmu fanoušků bylo utkání přesunuto na větší stadion Mommsenstadion, kde sídlil kdysi slavný tým TeBe Berlín a který používala německá reprezentace při mistrovství světa v roce 2006.

Makkabi se sice držel čistého skóre jen osm minut, poté inkasoval první gól. Po poločase prohrával 0:2 a ve druhém poločase dostal další čtyři góly. Do 60. minuty byl v základní sestavě Wolfsburgu i český ofenzivní záložník Václav Černý, který je letní posilou klubu z nizozemského Twente Enschede.

Makkabi mohla zažít slavnou chvíli po gólu Kanta Fitiavany Voahariniaina, ale ten nakonec neplatil kvůli ofsajdu. Je zajímavé, že Makkabi je židovským týmem, ale proti Wolfsburgu nastoupili i hráči jako Turek Serkan Tokgoz, Kalilu Conteh z Gambie, Senegalec Diallo Diop a Izraelec Doron Bruck.