Hokejista Safin brání své české občanství navzdory účasti v KHL

Hokejista Safin brání své české občanství navzdory účasti v KHL

Český hokejista Adam Safin nedávno v rozhovoru pro klubový web oznámil, že se vzdal českého občanství a brzy získá ruské občanství. Tato informace se rychle rozšířila po České republice a vyvolala značnou pozornost veřejnosti.

Safin však následně v rozhovoru pro server iDNES.cz uvedl, že jeho slova byla nesprávně interpretována. Tvrdí, že již od dětství má dvojí občanství a ruský pas. Média podle něj vytvořila falešnou informaci, že teprve nyní získal ruské občanství. Stejně tak popřel tvrzení o tom, že by se vzdal českého občanství. Safin tvrdí, že nechápe, jak mohou být šířeny takové nesmysly.

Důvodem pro získání ruského občanství je sportovní přínos. Sportovní občanství je odlišné od státního občanství, které Safin již měl. Získání ruského sportovního občanství mu pomůže vyhnout se kvótě maximálně tří cizinců, kterou mohou kluby nasadit do zápasů KHL.

Safin tvrdí, že získání ruského občanství byla pouze formalita. Díky tomuto občanství a ruskému pasu měl větší šanci dostat se do týmu. Safin se nebere jako Evropan, což ho chrání před omezeními pro cizince v ruské lize.

Adam Safin je jedním z pěti českých hokejistů, kteří navzdory ruské invazi na Ukrajinu podepsali smlouvu v KHL a budou v ní příští sezonu působit. Safin v rozhovoru zdůraznil, že jeho rozhodnutí bylo založeno na hledisku úrovně hokeje a nebral v úvahu válku. Lituje, že nemůže hrát za českou reprezentaci, ale toto rozhodnutí není v jeho moci.

Adam Safin je odchovancem Sparty a v minulé sezóně hrál za tento klub. Přestože prodloužil smlouvu s klubem v březnu, požádal o ukončení kontraktu. V extralize odehrál 41 zápasů, vstřelil osm branek a na pět přihrál. Na mistrovství světa hráčů do 18 i 20 let reprezentoval Českou republiku.