Incident v Turecku: Ligový rozhodčí napaden šéfem klubu a napaden na zemi

Incident v Turecku: Ligový rozhodčí napaden šéfem klubu a napaden na zemi

Incident ve tureckém fotbale: Rozhodčí napaden po zápase

V nedávném utkání mezi tureckými kluby Rizespor a Ankaragücü došlo k vážnému incidentu, když hostující Rizespor v nastavení vyrovnal. Po této situaci došlo k fyzickému napadení rozhodčího Halila Umuta Melera ze strany hráčů Ankaragücü.

Jeden z hráčů, Faruk Koca, nejprve rozhodčího udeřil pěstí a poté, co ležel na zemi, byl kopán ještě minimálně dvěma členy realizačního týmu domácího klubu. Rozhodčí utrpěl otřes mozku a menší zlomeninu v obličeji a byl převezen do nemocnice.

Turecký fotbalový svaz okamžitě zareagoval na tento incident a na sociálních sítích oznámil pozastavení všech domácích soutěží. „Zodpovědný klub, jeho předseda, činovníci a všichni, kteří rozhodčího napadli, dostanou nejtvrší možné tresty,“ uvedl svaz.

Předseda svazu Mehmet Büyükseki také prohlásil: „Turecký fotbal dnes večer dostal podlý direkt. Všichni, kteří do toho byli zapleteni, za to zaplatí. Může za to každý, kdo na něj slovně útočil a vyzýval ke zločinnému jednání. Cestu k útoku otevřela nezodpovědná prohlášení klubových předsedů, manažerů, trenérů i televizních komentátorů.“

Tento incident byl odsouzen i tureckým ministrem spravedlnosti Ali Yerlikayou. Na sociální síti X napsal: „Takové incidenty jsou na našich trávnících, které jsou základem míru a přátelství, nepřijatelné.“

Rozhodčímu bylo popřáno brzké uzdravení a poděkováno mu za reprezentaci Turecka v mezinárodních soutěžích. Hráč Faruk Koca, který má údajně problémy se srdcem, skončil také v nemocnici a spolu s dalšími dvěma osobami bude zadržen.

Na tento incident reagoval i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který napsal, že „sport je neslučitelný s násilím.“ Asociace rozhodčích zase hovořila o „černém večeru pro turecký fotbal“.

Ankaragücü, za který nastupuje i bývalý obránce Olomouce a Sparty Uroš Radaković, se momentálně nachází na 11. místě tabulky. Rizespor, kde působí bývalý sparťan Martin Minčev s Casperem Højerm, figuruje na 8. příčce.