Jak funguje recyklace papíru?

Jak funguje recyklace papíru?

Recyklace papíru je proces, který umožňuje využít starý papír a vytvořit z něj nový. Tento proces má mnoho výhod, jako je snížení množství odpadu, šetření přírodních zdrojů a snížení emisí oxidu uhličitého. V tomto článku se podíváme na to, jak funguje recyklace papíru.

1. Sběr papíru

Prvním krokem v recyklaci papíru je sběr použitého papíru. Tento papír může pocházet z různých zdrojů, jako jsou kanceláře, školy, domácnosti nebo průmyslové podniky. Papír se sbírá do kontejnerů na sběrných místech nebo se vyzvedává přímo u zákazníka.

2. Třídění papíru

Jakmile je papír sbírán, musí být tříděn podle typu a kvality. Existují různé druhy papíru, jako jsou noviny, časopisy, karton, lepenka a běžný papír. Každý druh papíru má jiné vlastnosti a použití, a proto musí být tříděn podle svého typu.

3. Rozemletí papíru

Po třídění se papír rozemelí na malé kousky pomocí speciálních strojů. Tento proces se nazývá mletí. Rozemletý papír se poté smísí s vodou a vytvoří se z něj kaše.

4. Odstranění nečistot

Kaše z papíru obsahuje různé nečistoty, jako jsou lepidla, barvy a další materiály. Tyto nečistoty musí být odstraněny, aby bylo možné vytvořit nový papír. K tomuto účelu se používají různé metody, jako je flotace, která odstraňuje inkoust a barvy.

5. Vytvoření nového papíru

Po odstranění nečistot se kaše z papíru vysuší a vytvoří se z ní nový papír. Tento proces se nazývá lisování. Nový papír může být použit k výrobě nových produktů, jako jsou noviny, knihy, obaly a další.

Recyklace papíru je důležitý proces, který pomáhá chránit životní prostředí a šetřit přírodní zdroje. Díky recyklaci papíru můžeme snížit množství odpadu a emisí oxidu uhličitého, což má pozitivní vliv na naši planetu. Proto je důležité podporovat recyklaci papíru a třídit odpad správně.